Cum functioneaza spalarea creierului - din enigmele mintii noastre

Luni, 12 Mai 2014, ora 08:30
11823 citiri
Cum functioneaza spalarea creierului - din enigmele mintii noastre

Mintea noastra e inca invaluita in mister. Desi sunt inca multe lucruri despre creierul nostru pe care nu le intelegem, exista unele fenomene ce au fost descifrate, macar partial.

Oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca explicatii plauzibile pentru care spalarea creierului functioneaza, fara a intelege sau a cunoaste insa 100% tehnicile, pentru clipele in care vedem chipul lui Iisus in paine sau in cele mai ciudate locuri sau cum si de ce apare prosopagnozia (incapacitatea de a recunoaste fetele).

Cum functioneaza spalarea creierului?

Spalarea creierului, asa dupa cum arata si expresia in sine, presupune schimbarea felului in care o persoana gandeste sau modificarea credintelor sale prin folosirea tehnicilor ostile, informeaza Listverse. Tehnica e utilizata adesea pe prizonierii de razboi, pe ostatici sau alte persoane aflate in pozitia de inferioritate.

Primul pas in acest proces consta in desfiintarea a tot in ceea ce victima crede legat de persoana sa. E necesar sa se faca loc in care sa se aseze noi ganduri, idei si valori. E o combinatie de abuz fizic si psihic, laolalta cu promisiunea salvarii, astfel creandu-se conditiile ideale pentru manipulare.

Cand cel in cauza crede ca nu are dreptate in nicio privinta, ajunge sa se bazeze pe persoana care il distruge, sperand ca va fi reconstruit, ajungand in final "cine trebuie".

Exista si metode de spalare a creierului mai putin evidente, care se intampla zi de zi. Multi spun ca reclamele asta fac, manipuland si schimband felul in care gandim. Pana si prietenii incearca sa manipuleze, practicand o forma blanda de "spalare a creierului".

Totusi, nu se cunoaste pana in prezent cum anume functioneaza spalarea creierului, care sunt tehnicile pe care le presupune, pentru ca a le replica intr-un studiu stiintific e considerat lipsit de etica. Ceea ce se stie despre aceasta procedura s-a aflat de la prizonierii de razboi, insa exista inca multe goluri.

De ce unii nu recunosc chipurile?

Prosopagnozia reprezinta imposibilitatea unora de a recunoaste ori identifica chipurile, chiar si pe cele ale prietenilor sau familiei. Cei in cauza nu pot descifra, uneori, nici emotiile exprimate prin mimica, nu pot trage concluzii legate de varsta unei persoane si nici mentine contactul vizual.

Aceleasi persoane au probleme si in a-si reda, pentru ele insasi, amintiri vizuale, nu pot recunoaste lucruri care sunt asociate cu cineva, cum ar fi o masina sau o casa, avand dificultati in a identifica si animalele.

Multa vreme aceasta afectiune nu a fost inteleasa si s-a crezut ca este rezultatul unei traume la cap. Acum se stie insa ca aproximativ 2% din populatie se naste cu aceasta particularitate.

Afectiunea pare sa isi aiba originea in dezvoltarea fetala, intr-un defect al creierului. Totusi, e dificil de diagnosticat, pentru ca, adesea, cei in cauza gasesc alte cai de a-si compensa handicapul.

De ce vedem chipul lui Iisus in paine?

Unii oameni vad forme, chipuri acolo unde acestea nu exista. Tuturor ni s-a intamplat sa vedem adevarate povesti, cu personaje, in nori.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca creierul nostru are tendinta de a aranja si procesa informatiile astfel incat acestea sa aiba sens. Supravietuirea noastra, ca specie, s-a bazat in mare parte pe aceasta abilitate, de a pune cap la cap informatii pentru a intregi tabloul, a obtine imaginea de ansamblu.

Aceasta capacitate a noastra e ca un talent innascut, integrat in creierele noastre atat de tare incat isi face aparitia chiar si atunci cand nu e cazul.

Modalitati ciudate prin care propriul creier te pacaleste. Stii cum apar amintirile false?

Este multitaskingul eficient?

Abilitatea de a face mai multe lucruri deodata, mai ales la locul de munca, este laudata si cautata, insa studiile recente arata ca, in realitate, nu se poate vorbi de eficienta, nu la un nivel ridicat. Scanarile creierelor subiectilor care faceau mai multe lucruri deodata au aratat ca, in realitate, se facea o singura activitate intr-un anumit moment, oamenii trecand de la o sarcina la alta.

Mai mult, s-a demonstrat chiar ca multitaskingul duce la o scadere a productivitatii cu 40% in timpul unei zile de munca. Credem doar ca suntem mai productivi, ca "salvam" timp. La finele zilei, insa, asa-zisul multitasking ne face sa fim mai obositi si frustrati de cat de putin am reusit in realitate sa facem.

Multitaskingul este posibil, insa doar atunci cand nu realizam ca facem mai multe lucruri deodata. Atunci cand o sarcina este intelectuala si alta fizica. De aceea putem procesa informatia de pe un audio book cand plimbam cainele. Chiar si asa, exista neajunsuri: nu mai suntem constienti de ceea ce ne inconjoara.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com