Dacii erau plini de aur si nu faceau deloc economie - National Geographic

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 11:43
9027 citiri
Dacii erau plini de aur si nu faceau deloc economie - National Geographic
Foto: National Geographic

Dacii aveau aur din abundenta si nu faceau deloc economie atunci cand il foloseau, afirma National Geographic. O demonstreaza bratarile masive din aur, de cate un kilogram fiecare, descoperite in Transilvania.

Potrivit lui Paul Craddock, masivitatea lor este "surprinzatoare", semn ca dacii aveau, intr-adevar, foarte mult aur, relateaza National Geographic.

"Dacii erau contemporanii misteriosi ai romanilor. Ei au locuit in Transilvania cu multe secole inainte ca Bram Stoker sa viseze la Dracula si nu au lasat nicio scriere, dar dupa cum sugereaza bratarile, erau plini de comori - dupa cum au si banuit istoricii, avand in vedere bogatia regiunii in minerale", scrie National Geographic.

Publicatia pomeneste despre comorile dacice datorita unui studiu recent realizat de romanul Bogdan Constantinescu.

Pentru ca era pusa la indoiala autenticitatea acestor bratari, romanul explica faptul ca desi niste hoti au descoperit acum circa 10 ani 24 de bratari de aur dacice in situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din care 12 au fost recuperate de autoritati, pentru a scapa de pedeapsa, ei au spus ca un prieten decedat le-ar fi confectionat din monede grecesti.

Aurul bratarilor provine din doua rauri de langa Sarmizegetusa Regia

Studiul sau arata insa ca monedele grecesti sunt facute din aur mai pur decat cel de la Sarmizegetusa. Mai mult, bratarile au fost datate la peste 2000 de ani vechime. Ele au fost gasite alaturi de monede realizate in anii 100-70 i.Hr, ceea ce sugereaza ca bratarile au fost ingropate si nu neaparat create in acea perioada.

Bogdan Constantinescu, fizician la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, din Bucuresti, este de parere ca semnatura lor chimica se potriveste cu cea a aurului din Transilvania. El este convins ca aurul bratarilor provine din doua rauri de langa Sarmizegetusa Regia.

Potrivit lui Constantinescu, bratarile nu au fost create pentru a fi purtate, niciun semn in acest sens neexistand, ci mai degraba pentru a fi aduse ofrande zeului dacilor, Zamolxis. Asa se si explica de ce au ramas ingropate timp de mii de ani in capitala Daciei.

"Probabil ca se temeau de pedeapsa divina, de damnare", speculeaza Constantinescu, citat de National Geographic. "Aurul apartinea divinitatii", adauga el.

National Geographic scrie ca 12 dintre bratari se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, restul nefiind gasite, cel mai probabil fiind vandute de hoti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bratari dacice National Geographic, #National Geographic aur daci, #aur Transilvania National Geographic, #Bogdan Constantinescu bratari dacice , #studii
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
mda...cred ca se gasesc la Bombonel...ancheta a fost musamalizata!
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Dacii erau plini de aur... insa de cand Basescu si Boc conduc Romania tara a ajuns intr-un impas. Nici guvernantii nu mai au bani si isi cumpara sosete si laxative din banii Guvenul ui Romaniei