De ce nu ar putea exista Spiderman

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 11:21
2891 citiri
De ce nu ar putea exista Spiderman
Foto: Facebook/Spider-Man

Cativa oameni de stiinta au aratat de ce geko sunt cele mai grele animale care pot merge pe verticala sau pe tavan; in afara de greutate, este nevoie de suprafete adezive extrem de extinse.

Ei au apreciat ca un om ar avea nevoie de "fixari" adezive care sa acopere 40% din corp pentru a merge pe verticala ca Spiderman, relateaza AFP.

"Daca un om ar vrea sa se deplaseze pe un perete, ca geko, i-ar trebui incaltaminte adeziva de marimea 145", lucru imposibil, afirma Walter Federle de la Departamentul de zoologie al Universitatii din Cambridge (Marea Britanie), coautor al studiului aparut luni in Lucrari ale Academiei Americane de Stiinte (PNAS).

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un animal mai mare decat geko ar avea nevoie, pentru a inainta pe suprafete verticale ca mica soparla, ca o portiune mult mai mare a corpului sa ii fie formata din materiale adezive. Acest lucru ar presupune insa modificari morfologice rezultate din evolutie care sunt imposibile.

Oricare dintre noi vom putea fi Spiderman

"Cand dimensiunea animalelor creste, proportia suprafetei corpului fata de volum scade", explica David Labonte, zoolog la Universitatea din Cambridge, care a condus cercetarile.

Cercetatorii au calculat ca nise molii foarte mici utilizeaza o suprafata a corpului de circa 200 de ori mai mica decat geko - cel mai mare animal care poate merge pe pereti si tavane - pentru aderenta. Astfel, cu cat un animal este mai mare si mai greu, cu atat are nevoie de o putere adeziva mai mare pentru a se fixa si avansa pe suprafete verticale sau rasturnate.

Cercetatorii au constatat ca exista o limita in marimea portiunilor adezive pe care un animal si le poate dezvolta ca solutie ce decurge din evolutie, si ca aceasta marime este cea a soparlei geko.

Pentru acest studiu, ei au comparat greutatea si marimea "talpii" a 225 de specii de animale cataratoare, printre care insecte, broaste, paianjeni, soparle si chiar mamifere, ca veveritele, incheie AFP.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Spiderman nu exista, #studiu Spiderman, #oameni stiinta Spiderman , #studii