Descoperirea care contrazice tot ce se stia pana acum: Femeile nu se nasc cu numar fix de ovule

Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 19:25
11106 citiri
Descoperirea care contrazice tot ce se stia pana acum: Femeile nu se nasc cu numar fix de ovule
Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

O noua descoperire a oamenilor de stiinta contrazice ceea ce se credea pana acum, si anume faptul ca femeile se nasc cu un numar fix de ovule.

Cercetatorii au gasit prima dovada ca ovarele pot produce oua noi chiar si la maturitate. Noua descoperire aduce sperante in privinta unor tratamente care sa permita si femeilor mai in varsta sa aiba copii, dar si pentru problemele de infertilitate in cazul unor femei mai tinere, transmite The Guardian.

Studiul, in care au fost implicate paciente cu cancer, a aratat ca tesutul prelevat pentru biopsiile ovariene ale unor femei tinere care au facut chimioterapie au avut o densitate mai mare de ovule decat femeile sanatoase de aceeasi varsta.

Citese si Varsta si fertilitatea la femei: Ce date generale trebuie sa stii

"Acest lucru a fost ceva remarcabil si cu totul neasteptat. Tesutul parea ca a facut noi ovule. Noi credeam ca ovarul uman are un numar fix de ovule si ca pe parcursul vietii nu se formeaza ovule noi", a declarat profesorul Evelyn Telfer, care a condus studiul la Universitatea din Edinburgh.

La inceput, echipa sa a dorit sa afle de ce medicamentul ABVD nu cauzeaza probleme de fertilitate, asa cum fac altele incluse in chimioterapie.

Cu toate ca cercetarea este promitatoare, specialistul a avertizat ca unele clinici sa nu incerce sa creeze noi tratamente pentru infertilitate inainte ca stiinta de baza sa fie bine inteleasa.

Bineinteles ca studiul a fost analizat de mai multi specialisti, iar scepticipii nu au intarziat sa apara. Alte explicatii posibile pentru concluziile studiului ar fi ca ovulele existau dinainte si ca au fost aduse la suprafata de tratament sau ca foliculii s-au divizat in urma medicamentelor, a spus David Albertini, directorul Centrului pentru Reproducerea Umana din New York.

A.G.

#femei ovule studiu, #femei numar ovule viata, #studiu ovule , #studii
Comentarii