Esti o persoana careia ii place sa riste? Asta se vede in ADN si in ... oglinda

Joi, 10 Mai 2018, ora 07:37
8411 citiri
Esti o persoana careia ii place sa riste? Asta se vede in ADN si in ... oglinda
Foto: Pixabay

De multa vreme oamenii de stiinta banuiau ca disponibilitatea de a-ti asuma riscuri ar putea tine si de ADN. Iata ca un studiu recent a confirmat pentru prima oara aceasta ipoteza. Poti afla insa daca esti o asemenea persoana si doar privindu-te in oglinda.

Desi asumarea riscurilor are cumva o conotatie pozitiva - te face sa te gandesti la oameni care piloteaza avioane, care sar cu parasuta, care depasesc recorduri, persoane inzestrate cu mult curaj - in realitate aceasta pornire se poate traduce si prin decizii de zi cu zi care pot duce la deterioarea starii sanatatii, arata Science Alert.

Indivizii atrasi de risc sunt si cei mai predispusi sa devina fumatori sau sa-si aprinda prima tigara la o varsta foarte frageda. Tot ei consuma alcool regulat si devin dependenti de tot felul de substante.

Oamenii de stiinta au vrut sa stie daca acesti oameni, cei predisusi la actiuni riscante, au ceva in comun. Si au descoperit ca impartaseau nu mai putin de 26 de variante genetice. Acestea par sa genereze un astfel de comportament.

In cadrul studiului au fost testati circa 100.000 de subiecti de pe teritoriul Marii Britanii. S-a dovedit ca aceia care aveau respectivele variante genetice consumau si cel mai mult alcool si erau atrasi de fumat si droguri.

S-a mai descoperit ca persoanele cu aceste variante genetice, persoane mai dispuse sa-si asume riscuri, erau mai predispuse si la boli ca schizofrenia sau tulburarea bipolara. Dintre femeile cu aceste variante genetice cele mai multe avusesera un copil foarte devreme.

Predispozitie la obezitate

S-a mai descoperit si ca mare parte dintre persoanele care nu se tem sa riste sunt supraponderale sau chiar obeze. Acestea sunt impulsive atunci cand vine vorba de a face alegeri in ceea ce priveste alimentatia, nu-si planuiesc mesele, meniurile si adesea mananca mult, sub impulsul momentului.

Cercetatorii au descoperit ca, cu cat o persoana e mai inclinata sa-si asume riscuri, cu atat tinde sa consume mai multe calorii, grasimi si proteine. Mai ales barbatii sunt cei care mananca atunci cand se confrunta cu emotii negative.

In concluzie, spun oamenii de stiinta, exista o legatura stransa intre disponibilitatea de a-ti asuma riscuri si BMI (indicele de masa corporala).

Citeste si Personalitatea, reflectata in felul in care iti bate inima

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#asumare riscuri ADN, #asum, #are riscuri comportament distructiv, #asumare riscuri variante genetice, #ADN trasaturi personalitate, #predispozitie ingrasare , #studii