Experimente pe soareci, pentru a intelege creierul orfanilor din Romania

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 14:33
6036 citiri
Experimente pe soareci, pentru a intelege creierul orfanilor din Romania

Oameni de stiinta din Boston, dar si de la Harvard, au facut o serie de teste pe cobai, in laborator, pentru a intelege ce schimbari au loc in creierul copiilor orfani din Romania, deveniti celebri in intreaga lume in urma mai multor reportaje cutremuratoare, cu ani in urma.

Ei au observat ca exista o perioada critica, atat la soareci, cat si la copii, in care daca mediul e ostil, neprietenos, neexistand interactiune sociala si doar izolare, au loc o serie de schimbari definitive la nivelul creierului, relateaza Science News.

Perioada critica, in cazul soarecilor, este la 2 saptamani de la intarcare, iar la copii inainte de doi ani. Concret, echipa condusa de Gabriel Corfas a luat mai multi cobai intarcati de doua saptamani, pe care i-a asezat fie intr-un mediu considerat de lux, cu jucarii noi oferite zilnic si cu tovarasi de joaca de aceeasi varsta, in custi standard de laborator in care erau grupati catre 4 sau cate un exemplar singur intr-o cusca, in izolare deplina.

Comportamentul le-a fost monitorizat, iar creierul analizat, observandu-se ca in primul caz creierul nu avusese de suferit in niciun fel, situatia fiind identica si in cazul rozatoarelor grupate cate patru. Insa in cazul subiectilor care statusera in izolare, schimbarile erau majore.

Acestea nu aveau tendinta de a explora, iar memoria lor avusese de suferit. In cortexul prefrontal era mai putina mielina, care contribuie la transmiterea mesajelor dintre neuroni. Aceasta parte a creierului se crede ca este cruciala pentru interactiunea sociala.

Interesant este ca rezultatele experimentului nu sunt aceleasi daca in loc de doua saptamani, soarecii sunt pusi in custi la 3 saptamani dupa ce au fost intarcati. In acest caz, efectele nu mai apar la soarecii izolati.

Rezultatul acestui studiu se aliniaza altora, in urma carora s-a descoperit ca micutii mutati dintr-un orfelinat intr-un mediu mai prietenos inainte de doi ani (chiar din Romania) se adapteaza mult mai usor si evolutia lor ulterioara e mai buna decat cei in cazul carora se actioneaza mai tarziu. Daca se depaseste pragul celor doi ani, din punct de vedere al interactionarii sociale si nu numai, copiii sunt pierduti, efectul fiind profund la nivelul creierului.

Printre schimbari se afla productia redusa a unei molecule numite ErbB3 si a proteinei neuregulin-1. Acestea doua molecule joaca un rol important in aparitia schizofreniei si a tulburarii bipolare. De aceea, au observat oamenii de stiinta implicati in studiu, orfanii se comporta adesea similar cu cei care sufera de aceste doua afectiuni, fiind hiperactivi, impulsivi si afisand un comportament complusiv, printre alte caracteristici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#studiu copbai izolare orfani, #creier orfani Romania studii, #studiu Harvard orfani Romania, #schimbari creier isolare orfani, #lipsa interactiune sociala efecte , #studii