Facebook si partea intunecata

Duminica, 18 Martie 2012, ora 23:05
4089 citiri
Facebook si partea intunecata
Foto: Guardian

Aparent, reteaua Facebook este un loc vesel si prietenos. Cercetatorii studiaza fenomenul - pentru ca trebuie studiat, atat timp cat isi pune amprenata in mod clar pe viata noastra reala - si au ajuns la concluzia ca tinerii din ziua de azi au devenit din ce in ce mai obsedati de imaginea lor, sunt narcisisti si superficiali, iar una din cauze este tocmai Facebook.

Legatura dintre Facebook si comportamentele sociale modificate a fost obiectul unui studiu, ale carui concluzii au fost publicate de The Guardian.

Cercetatorii au stabilit o legatura directa intre numarul prietenilor si comportamentele sociale modificate. Astfel, cei care au obtinut punctaje foarte mari in cadrul unor teste de personalitate, care verificau atitudinea narcisista si preocuparea exagerata pentru propria imagine, aveau cei mai multi prietenii si isi actualizau constant fotografiile, fiind foarte generosi cu informatii despre propria lor persoana. Acestia spuneau "prietenilor" unde sunt, ce fac, ce mananca, in ce club se distreaza. Psihologii au stabilit ca narcisistii isi schimba des poza de profil, raspund agresiv la critici, ignora intrebarile si fac comentarii malitioase.

Studiile au confirmat ca Facebook incurajeaza narcisismul, iar cei "contaminati" sunt in viata reala persoane toxice, care manifesta tulburari de comportament tipice narcisismului. Acestia s-au dovedit in viata reala vanitosi, exagerat de multumiti de sine, lipsiti de compasiune si incapabili sa mai pretuiasca valorile umane adevarate: prietenia, dragostea, respectul.

Studiul a dovedit ca Facebook stimuleaza toate aceste comportamente in cazul in care lista de prieteni trece de 800. Acestia au acceptat "prietenia" persoanelor pe care nu le cunosteau, erau mereu interesati sa caute "asistenta sociala", dar deloc dispusi sa ofere intelegere sau compasiune. Cercetatorii au avertizat ca educarea tinerilor dupa principiul unic al respectului de sine si al importantei exclusive a modului in care sunt vazuti de ceilalti este grav si periculos, cu efecte sociale, economice si politice.

Facebook, conceput ca o platforma de auto-promovare, incurajeaza si stimuleaza narcisismul, in conditiile in care in viata reala oamenii devin tot mai insingurati, tot mai rupti de relatiile interumane. Oamenii devin indiferenti, izolati in viata reala, in conditiile in care lumea virtuala le ofera mai multe satisfactii, cele mai multe foart usor de obtinut.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#studiu Facebook tineri, #narcisism manifestari, #comportament social Facebook , #studii