Femeile isi evita tatii in perioada fertila

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 10:31
2960 citiri
Femeile isi evita tatii in perioada fertila

Desi din punct de vedere al evolutiei este o "miscare" inteligenta, in prezent acest tip de comportament nu este decat o relicva, mostenita pe linie materna, care sa impiedice progeniturile nascute in familie, rezultat al relatiilor sexuale intre rude apropiate, si consecintele negative ale unui asemenea act.

Cum au ajuns psihologii din Miami la aceasta concluzie? Cu ajutorul facturilor telefonice ale mai multor femei, fiind trecute in revista apelurile de la tati si inspre acestia, precum si cele de la mame si inspre acestea, conform io9.com.

Initial s-a observat acest tip de comportament in cazul animalelor, unde femelele evitau cu indarjire orice fel de interactiune cu tatii lor in perioadele de fertilitate. Ulterior s-a observat ca regula este valabila si in cazul femeilor.

Facturile telefonice au aratat ca in perioada fertila telefoanele catre tata erau la jumatate fata de alte perioade, femeile evitand sa vorbeasca chiar si daca erau sunate de catre acesta. Practic, s-a decoperit ca in perioada fertila femeile vorbeau in medie 1,7 minute pe zi cu tatii lor, fata de 3,4 minute in restul timpului, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat in Psychological Science.

Psihologii sunt de parere ca aceasta este dovada vie ca exista un mecanism psihologic innascut, dobandit, care le opreste pe femei sa intre in contact cu tatal in acaesta perioada, aceasta fiind cea din urma persoana cu care ar procrea.

In schimb, in ceea ce priveste relatia cu mamele, s-a observat ca aceasta devine si mai apropiata, contactele fiind mai dese decat in restul perioadei. De fapt, in perioada de maxima fertilitate, femeile sunt de patru ori mai dispuse sa-si sune mama decat pe tata.

Studiul arata ca in ciuda evolutiei speciei umane, multe dintre deciziile noastre de zi cu zi sunt inca luate bazandu-ne pe factori ce ne afecteaza supravietuirea si reproducerea. Credem ca suntem emancipati, insa, in realitate, chiar si comportamentul nostru este dictat de aceleasi forte care il dicteaza pe cel al necuvantatoarelor, macar in ceea ce priveste unele aspecte.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#femei perioada fertila comportament, #fete tati, #perioada fertila, #femei tati comportament , #studii