In camera ta e curat sau dezordine? Ce spune asta despre tine

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 07:44
21229 citiri
In camera ta e curat sau dezordine? Ce spune asta despre tine
Foto: Pexels/kaboompics.com

Una dintre fotografiile emblematice ramase de la Albert Einstein este aceea in care apare nu casa sa, nu studiile sale, ci biroul sau. Realizata de fotograful Ralph Morse, al revistei Life, in aprilie 1955, la doar cateva ore dupa ce Einstein murise, arata in toata maretia haosul de pe biroul fizicianului.

Pentru multi, biroul lui Einstein este dovada clara ca dezorganizarea este un "efect secundar" a inteligentei creative, relateaza Medical Daily. Insa la 60 de ani de la moartea lui Einstein, parerile incep sa se schimbe, mai multe studii aratand ca un mediu inconjurator curat si ordonat are beneficii asupra creierului si nu numai.

Einstein insusi, vorbind despre spatiul sau de lucru, spunea: "Daca un birou dezordonat este un semn ca si creierul e la fel, atunci ce inseamna un birou gol?".

Intotdeauna au existat oameni care sa prefere un mediu sau altul sau care si-au aparat cu inversunare dezordinea. Asa ca oamenii de stiinta au realizat mai multe studii, pentru a vedea ce efect au acestea asupra psihicului.

Dezordinea si creativitatea

Un studiu realizat in 2013 a presupus ca subiectii, impartiti in doua grupe, plasati ori intr-o camera curata, organizata, ori intr-una incarcata, dezordonata, sa duca la indeplinire o serie de sarcini, cum ar fi sa aleaga o gustare pentru ei, sa doneze bani si sa gaseasca diverse intrebuintari pentru o minge de ping-pong.

Studiul a aratat ca ambele camere au avut efecte asupra comportamentului subiectilor. De exemplu, cei pusi sa stea in mediul ingrijit au donat mai mult si au ales o gustare mai sanatoasa. Cei care au stat in camera dezordonata i-au depasit insa pe ceilalti la indeplinirea sarcinilor ce implicau creativitate.

Tot cei din camera nearanjata au ales mai des obiecte noi, in locul celor cunoscute, clasice, a caror intrebuintare era stiuta, preferate de cei care stateau in camere curate.

Potrivit coordonatorului studiului, Kathleen Voh, un mediu inconjurator curat, aranjat, incurajeaza "conventiile, mersul la sigur", in timp ce unul haotic, dezorganizat, predispune la spargerea tiparelor, gandire libera, idei inovatoare.

Neasteptat: dezordinea stimuleaza spiritul creator

Un alt studiu din acelasi an a aratat ca aceasta asociere dintre dezordine si creativitate apare in mintea noastra de la cele mai fragede varste. In cadrul cercetarii, copii de numai un an si patru luni au aratat ca invata mai bine, mai usor, atunci cand sunt lasati sa exploreze mediul inconjurator in joaca, facand bineinteles o mare harababura.

Un copil care arunca din scaunul in care se afla lucruri pe podea nu e un copil care face mizerie; e un copil care obtine informatii in urma actiunilor sale, explica autorul studiului, Larissa Samuelson.

Curatenia din casa si starea de spirit

Totusi, chiar daca stiinta arata ca dezordinea stimuleaza inteligenta, nu inseamna ca toti oamenii dezordonati sunt genii nedescoperite.

O cercetare din 2010, publicata de Personality and Social Psychology Bulletin, a aratat ca felul in care ne percepem casa ne afecteaza direct nivelul stresului si starea de spirit. Astfel, cercetatorii au observat ca femeile care isi descriau casele ca fiind dezordonate, cu proiecte neterminate, aveau si un nivel de satisfactie mai scazut in cascnicie.

In cazul lor, nivelul hormonului de stres, cortizolul, era ridicat toata ziua, acesta fiind un indicator al stresului cronic. Femeile erau constiente ca, din cauza felului in care arata casa lor, si starea lor era proasta pe durata intregii zile.

Asocierea dintre stres si o casa dezorganizata nu e valabila doar in cazul femeilor. Aproape 55% dintre americani afirma ca sunt stresati atunci cand e murdar in casa, arata un sondaj recent realizat de Huffington Post.

Dezordinea ii face pana si pe cei mai ordonati sa se comporte antisocial

A face sau nu patul dimineata?

Si alte avantaje survin din felul in care arata mediul nostru inconjurator, in acest caz caminul. In cartea sa "The Power of Habit", castigatorul de Pulitzer Charles Duhigg, jurnalist la New York Times, afirma ca a-ti face patul in fiecare dimineata te face sa te simti ca traiesti mai sanatos, iti da mai multa siguranta in capacitatile tale si te ajuta sa nu exagerezi cu cheltuielile.

Aceasta simpla activitate, de a face patul dimineata, duce la o reactie de decizii bune in lant, afirma el.

Altele studii au aratat ca acest simplu gest ii ajuta pe multi sa fie mai fericiti, sa simta ca au mai mult control in viata lor dupa ce l-au facut. Doar ca, o cercetare realizata in 2006 a aratat ca, cel putin dintr-un punct de vedere, e mai bine sa lasam patul nefacut, pentru ca asa si numarul acarienilor va fi mai mic, ei deshidratandu-se si murind atunci cand asternuturile sunt lasate neacoperite pe parcursul intregii zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dezordine creativitate, #dezordine cauze, #dezordine casa semne stres, #casa neingrijita nefericire , #studii