Intuitia feminina, mit sau realitate?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 20:41
12784 citiri
Intuitia feminina, mit sau realitate?
Quintonic

Intuitia este o perceptie generala, imediata, bazata pe emotii. De secole, aceasta aptitudine este asociata femeii, o asertiune cu viata dura ce ar putea totusi sa treaca drept cliseu.

Atunci, ne intrebam: exista intuitie si, daca da, ea este cu adevarat feminina? Raspunsul vine din partea unor specialisti in psihologie sau neurologie, care pe baza de studii au ajuns la concluziile supuse acum atentiei dumneavoastre, arata Quintonic.

Intuitia apeleaza la partea stanga a creierului

Fals. Partea stanga a creierului este cea a logicii si ratiunii, ea gestioneaza cunostintele noastre. Se bazeaza pe realitate si are o dimensiune practica. In schimb, partea dreapta se arata mai emotionala, adaptabila. Se sprijina pe imaginatie si opune credinta cunosterii. In acest sens, intuitia solicita mai mult partea dreapta a creierului.

Este o calitate innascuta

Fals. Daca este delicat sa afirmam ca intuitia se poate antrena ca sa stimulezi un muschi al corpului, nu ramane mai putin adevarat ca anumite reflexe pot sa ne ajute sa dezvoltam un simt intuitiv. Ar trebui, de exemplu, sa aratam interes celor cinci simturi pentru a stimula acel faimos al saselea simt. Imaginatia, rabdarea si calmul mental sunt tot atatea atuuri pentru a-l provoca.

Femeile isi pun mai multe intrebari decat barbatii

Adevarat. Daca e sa credem in lucrarile cercetatorului si neurologului Ruben Gur, aparute in 1980, femeile au o activitate cerebrala constanta pe care o conserva chiar si in repaos.

Aceasta activitate permanenta lasa sa se presupuna ca ele ar fi mereu in alerta in raport cu diferite semnale ale Universului si ca isi pun mai multe intrebari. Un astfel de rationament induce o definitie posibila a intuitiei feminine ca un fel de atentie decuplata.

Intuitia te ajuta sa intelegi mai bine viata

Fals. Se spune ca intuitia ar fi sursa de fericire. A fi atent la elementele ce compun mediul nostru inconjurator inseamna sa poti sa-i asculti mai bine propria-i muzica. Pentru unii psihologi, a-ti asculta intuitia te face sa fii in cea mai buna relatie cu aspiratiile tale, identitatea si universul tau.

Este un simt pur feminin

Adevarat si fals. Creierul feminin cuprinde de la 14 la 16 zone active dedicate evaluarii comportamentelor altora, fata de 4 sau 6 la barbati. Si, daca este adevarat ca femeile sunt in general mai deschise emotiilor lor, un studiu al cercetatorului Richard Wiseman de la Universitatea din Hertfordshire relativizeaza legatura dintre intuitie si genul feminin.

El a solicitat unui grup de barbati si femei sa observe daca in spatele fotografiilor unor persoane se ascundea un suras firesc sau simulat. Inainte de experiment, 77% dintre femei si 58% dintre barbati au demonstrat a fi intuitivi. Dupa, 72% din barbati si 71% din femei au raspuns bine.

Deci, intuitia nu este neaparat apanajul femeilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#intuitie, #creier feminin, #activitate cerebrala, #studii , #studii