Legatura surprinzatoare: Culoarea ochilor si riscul de a deveni alcoolic

Joi, 02 Iulie 2015, ora 20:17
8150 citiri
Legatura surprinzatoare: Culoarea ochilor si riscul de a deveni alcoolic

Geneticienii de la Universitatea Vermont din Marea Britanie au dezvaluit existenta unei legaturi intre culoarea ochilor si dependenta de alcool si au ajuns la concluzia ca persoanele cu ochi albastri prezinta cel mai mare risc de a deveni alcoolice.

Pentru acest studiu, cercetatorii americani au examinat profilurile genetice provenind de la 1.263 de persoane. Alcatuirea acestui esantion reprezentativ de populatie nu a fost facuta la intamplare: participantii la studiu au fost alesi dintr-o baza de date care contine numele unor persoane deja diagnosticate cu dependenta de alcool sau de un anumit drog, informeaza slate.fr..

Rezultatele au fost foarte clare: persoanele de origine europeana, cu ochi de culoare deschisa - albastri, verzi sau gri - prezinta un risc mai mare de a deveni dependente de alcool in comparatie cu persoanele cu ochi de culori inchise (negri sau caprui).

"Nu stim nici acum care este motivul", a recunoscut profesorul de microbiologie Dawei Li, coordonatorul acestui studiu.

Rezultatele nu sunt insa aproape deloc surprinzatoare. Culoarea irisului uman este determinata de o mare varietate de gene. Nu exista o gena pentru ochii albastri si o alta gena pentru ochii caprui, ci o combinatie de cel putin 12 sau 13 gene este factorul care decide culoarea ochilor unei persoane. Iar acele gene asigura in acelasi timp alte functii in organism, fapt care explica astfel motivul pentru care culoarea ochilor poate fi determinanta pentru anumite aspecte legate de starea de sanatate.

In 2008, cercetatorii danezi au descoperit ca persoanele cu ochi albastri impart acelasi stramos comun. Dupa o mutatie genetica, acesta din urma a fost primul om din lume care s-a nascut cu ochii albastri, in urma cu mai multe mii de ani. El a transmis apoi aceasta particularitate fizica tuturor urmasilor sai.

Primul copil cu ochi albastri s-a nascut in regiunea Marii Negre

Potrivit aceluiasi studiu, persoanele cu ochi albastri ar fi mai empatice, mai competitive, mai putin anxioase, mai des diabetice si mai inzestrate pentru jocul de golf. Insa acel stramos comun avea in mod cert si o predispozitie pentru alcool.

In 2014, cercetatorii de la Universitatea Atlanta din Statele Unite au demonstrat de asemenea ca posesorii de ochi albastri rezista mai bine la alcool in comparatie cu persoanele cu ochi de culori inchise, care se imbata mult mai repede.

Citeste si:
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Laura Vicol, propusă la șefia Comisei Juridice a Camerei Deputaților, va trebui să dea explicaţii publice cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Eu...