""
Ziare.com

Misterele stiintei: De ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci?

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 22:20

   

Misterele stiintei: De ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci?
Unul dintre misterele stiintei, care nu a fost pe deplin elucidat, este motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt dreptaci. Desi oamenii de stiinta nu considera ca mana dreapta este dominanta, exista totusi prejudecata ca a fi stangaci reprezinta un defect.

La prima vedere, pare o intrebare simpla, dar de fapt reprezinta unul dintre cele mai mari mistere ale stiintei, scrie io9.

Nimeni nu stie sigur, dar oamenii de stiinta au venit cu diverse teorii interesante, convingatoare, dar putin sofisticate.

De ce exista dexteritatea?

Dexteritatea - ideea ca o mana este mai priceputa sa indeplineasca anumite sarcini decat cealalta - este, daca nu o trasatura exclusiv umana, atunci cu siguranta una predominanta oamenilor.

La urma urmei, cum am putea sa spunem ca un caine este stangaci sau un leu este dreptaci? Labele lor nu sunt atat de evoluate pentru a se ocupa de sarcini complexe, cum sunt mainile umane.

Dar exact de ce oamenii au abilitati diferite ale mainilor sau de ce majoritatea oamenilor tind sa fie dreptaci, ramane un mister. Raspunsul cel mai frecvent este ca aceasta dexteritate este determinata de structura creierului, care este impartit in doua emisfere.

Creierele noastre sunt mult mai complexe decat ale animalelor, iar diferitele regiuni ale acestora sunt responsabile de diferite sarcini.

Doua dintre activitatile umane cele mai mari consumatoare de energie sunt vorbitul si utilizarea competentelor noastre motorii - cu alte cuvinte, folosirea mainilor. Una dintre teorii sugereaza ca este mult mai eficient pentru creier sa controleze ambele sarcini majore, cu o singura emisfera.

Cum majoritatea oamenilor au functiile limbajului situate in emisfera stanga, rezulta ca si abilitatile motorii sunt controlate de aceasta emisfera. Fiecare emisfera controleaza partea opusa a corpului, astfel s-ar putea explica faptul ca majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

Intre 61 si 73% dintre stangaci au centrul limbajului in emisfera stanga, in comparatie cu peste 90% dintre dreptaci.

Ce inseamna sa fii stangaci sau dreptaci?

"Dexteritatea unei maini nu inseamna ca una este 'dominanta' fata de cealalta. Mai degraba una scrie, dar ambele maini au roluri diferite, dar la fel de importante", subliniaza Natalie Uomini, arheolog la Universitatea Liverpool.

Oamenii dreptaci, de exemplu, isi folosesc mana dreapta pentru sarcini care necesita mai multa dexteritate, in timp ce mana stanga indeplineste un rol mai pamantesc, dar esential, acela de sprijin.

De ce sunt oamenii impotriva stangacilor?

Cel mai bun motiv probabil este descris ca stupid, oamenii au privit stangacii cu dispret. Puteti gasi dovezi ale unei prejudecati asupra celor stangaci, in toate limbile lumii. Cuvantul englez "left" (stanga - n.red.) provine de la termenul anglo-saxon "lyft", care inseamna slab.

In ceea ce priveste motivele pentru care exista aceste prejudeacti, se pare ca au aparut cand s-au dezvoltat primii oameni moderni, acum 200.000 de ani. Acest fapt se poate sa se fi intamplat in mod natural.

Nu exista nicio dovada ca dreptacii sunt mai buni decat stangacii sau invers, doar ca tin creioanele diferit.

"Adevarata intrebare este de ce toata lumea considera ca a fi stangaci este un defect", a scris Chris McManus intr-un articol din Discover. Si exista un mare adevar in aceasta observatie, care s-a perpetuat de-a lungul istoriei si exista chiar si astazi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3991 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

secretul lui Polichinelle...

Pentru ca artistii,savantii,in sfarsit, persoanele mai inzestrate sunt stangaci,in cel mai rau caz ambidextri,pe cand restul lumii,adica tolomacii,tot cu dreapta...nu mai schimba si ei mana!
Pauza de ras...ce-am scris nu e serios,dar e duminica seara,ce mai...

 

De ce exista oameni dreptaci si stangaci?!

Explicatia este simpla. In uter, zigotul se poate divide spontan in doua, daca procesul ar continua , ar iesi 2 gemeni identici. Cand se divide in doua, zigotul, sau oul, sau viitorul embrion, este format din cei 2 viitori gemeni care stau in oglinda, adica jumatatea dreapta a unuia coresounde jumatatii stangi a celuilalt. Genetic, oamenii se nasc dreptaci insa, atunci cand zigotul se divide in 2, se intampla tot atat de des ca unul dintre ei sa se resoarba spontan si nimeni nici sa nu stie ca au existat, la un moment dat, 2 viitori gemeni. Ei bine, cand se resoarbe, sa zicem, originalul, cel dreptaci, atunci imaginea lui in oglinda, care era stangaci, dispare. Insa, cand se intampla invers, sa ramana imaginea in oglinda, iese un stangaci.
Cam asa explica unii aparitia stangacilor.

"Misterele stiintei" sau insuficienta cunoastere?

.

 

Inima consum parte din energia afectate jumatati corpului, celei ...

...din stanga, Cu un plus de energie,partea dreapta se dezvolta mai viguros inclusiv dexteritatea.
Partea dreapta a corpului este putin mai dezvoltata ca cea stanga.
Stomacul , in tuimpul miscarilor bperisaltice bconsumav mai mulra energie si pe care o ia tocmai din mediul apropiat , astfel ca dupa mese stomacul,,fura energia,, racind zona abdomenului unde este el plasat. Asa se explica si se intampla si cu dexsteritatea mainii drepte fata de cea stanga.

Here you go, clar ca lumina zilei

:)

Nu ,misterele stiintei ci ale Creatiei.

Exista directii stabilite foarte clar si precise in Univers ,incepand de la spinul atomilor,pana la miscarea planetelor si galaxiilor,extrem de bine calculate inca de la inceputurile Creatiei,de o INTELIGENTA ABSOLUTA+DUMNEZEU.Exista multa bibliografie pe tema aceasta,inclusiv in limba romana.Totul este sa mai si citesti,nu sa faci comentarii in lipsa de cunostiinte.

raspuns....

...pentruca nu le place socialismul, comunismul si anarhismul. simplu titishor!

 

Exista directii privilegiate in Univers ?

Problema dreapta/stanga,este o problema veche si chiar foarte veche,cu implicatii in mai toate domeniile sau structurile Universului.Dreapta si stanga in filosofia greaca,a fost pentru prima oara analizata pe larg in Journal of Hellenic Studies in 1962.Ulterior un studiu al lui Meru si Nyoro publicat in 1987, respinge afirmatia ca polaritatile dreapta/stanga sunt specifice societatilor structurate ierarhic ,si ca ele exprima in esenta o relatie asimetrica.In chimie laureatul premiului Nobel pentru chimie Linus Pauling,considera ca alcatuirea biologicului,reprezinta o mare enigma.El nu isi putea explica de ce cofiguratia L (levogira)face ca proteinele sa fie alcatuite in intregime din L-aminoacizi(levoaminoacizii )sau aminoacizi -levogiri- ,deci cu rotirea luminii polarizate la stanga.Exista de aici si o larga discuti de ce trebuie consumate numai alimente cu o anumita structura,dar nu este cazul sa dezvoltam aici subiectul.Nu mai vorbesc de implicatiile privilegiate a rotirii spinului atomilor pe anumite directii de rotatie sau in cosmologie de rotatiile planetelor saun galaxiilor spre o anumita directie.Toate au fost extrem de bine gandite si calculate inca de la inceputurile Creatiei de o INTELIGENTA ABSOLUTA=DUMNEZEU.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor