O ipoteza halucinanta: omul din Neaderthal, mancat de canibalul homo sapiens

Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:57
7929 citiri
O ipoteza halucinanta: omul din Neaderthal, mancat de canibalul homo sapiens
Foto: Daily Mail

Cecetatorii spanioli avanseaza in ultimul timp o teorie noua cu privire la disparitia faimosului om din Neanderthal: el ar fi disarut pentru ca a fost mancat de canibali.

Ipoteza pare cu atat mai verosimila cu cat sunt deja identificate 178 specii de mamifere a caror disparitie se datoreaza faptului ca au fost vanate si mancate de homo sapiens.

Confruntarea intre specii

Deocamdata este o ipoteza, iar pentru dovedirea ei urmeaza a se mai face cercetari, indeosebi studiul oaselor unor neanderthalieni. Expertii spera ca ar putea gasi eventuale urme lasate pe oasele victimei de catre cei care au devorat-o.

De altfel, o prima dovada in acest sens a aparut in 2009, cand in localitatea franceza Les Rois a fost ientificata pe restul unei falci de neaderthalian amprenta muscaturii provenita de la o fiinta umana, relateaza Daily Mail.

Nu este prima oara cand impactul rezultat din intalnirea a doua specii inrudite duce la invingerea si exterminarea uneia din ele, care ajunge chiar sa fie folosita ca hrana.

Conform cercetatorilor Policarp Hortola si Bienvenido Martinez-Navarro de la Universitatea din Tarragona, Spania, atunci cand homo sapiens originar din Africa s-a raspandit in Europa s-a vazut pus in fata unei confruntari violente cu deloc primitorul homo neanderthalis, nativ pe acest continent.

Un alt specialist, Fernando Rozzi, de la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Paris, a declarat presei ca "omul de Neanderthal a avut un sfarsit violent in mainile stramosilor nostri din familia sapiens, care in unele cazuri l-au si mancat".

Trei ipoteze

Problema este totusi in discutie intre cunoscatori, multi din ei sustinand ca neaderthalienii au pierit chiar pe mana lor, neputand face fata concurentei lui homo sapiens, dotat cu o inteligenta superioara si cu capacitatea de a-si confectiona scule si arme.

Exista si ipoteza mai veche, conform careia omul din Neanderthal n-a putut rezista schimbarilor climatice, cu care confratele lui s-a acomodat tocmai datorita posibilitatilor lui superioare de a-si amenaja adaposturi, de a se feri de intemperii si chiar de a folosi focul.

In orice caz, disparitia omului din Neanderthal a fost o problema de durata. Se apreciaza ca el a aparut cu 300.000 ani in urma, iar extinctia sa este datata de cercetatori cu 30.000 ani in urma, adica in perioada cand homo sapiens tocmai parasise Africa, indreptandu-se spre Europa.

Aceasta coincidenta de date este argumentul principal al ipotezei conform careia specia europeana a disparut in mainile noilor veniti africani, care eventual au si folosit-o ca hrana. Fireste, o concluzie finala nu s-a tras inca, dar este posibil ca ea sa se contureze intr-un viitor destul de apropiat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#homo sapiens canibal, #homosapiens mancat neanderthal, #disparitie om neanderthal ipoteze , #studii
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Exact ca Ponta cu Antonescu... Il maninca crud!