O noua boala distruge recifele de corali

Joi, 26 Septembrie 2019, ora 20:52
5303 citiri
O noua boala distruge recifele de corali
Foto: Arhiva Pixabay

In largul coastelor insulei St. Thomas (din Arhipelagul Insulelor Virgine, apartinand SUA), un grup de biologi marini rup bucati din recifele de corali intr-o incercare disperata de a salva ce se mai poate salva.

Cercetatorii se lupta cu o boala letala care ucide foarte rapid coralii, relateaza joi Reuters. Aceasta boala este noua si distruge formatiunile de corali din Marea Caraibilor cu o viteza fara precedent.

Incalcand regula de aur de a nu atinge niciodata coralii, cercetatorii indeparteaza specimenele bolnave in speranta ca vor putea impiedica transmiterea bolii si ca vor salva coralii inca sanatosi.

Intre timp, cercetatori si scafandri din Florida, zona unde aceasta boala a fost descoperita pentru prima oara in 2014, culeg mostre de corali si le trimit spre analiza la centre din Kansas si Oklahoma, intr-un efort concertat de a salva cele peste 20 de specii de corali susceptibile la boala denumita SCTLD (Stony Coral Tissue Loss Disease).

Asa cum ii spune numele, aceasta boala se manifesta la corali prin pierderi rapide de tesut si apare sub forma unor mici pete albe pe corpul coralilor, care apoi se extind rapid, lasand coralii complet albi si lipsiti de viata.

Aproximativ jumatate dintre speciile de corali care formeaza recifele din zona Floridei si o treime dintre speciile din Marea Caraibilor sunt vulnerabile in fata acestei boli. In total, peste 40% dintre masa de corali din Upper Keys (Florida) s-a pierdut intre anii 2013 si 2018, conform Florida Fish and Wildlife Commission.

Aceasta boala a fost identificata si la coralii din alte sapte locatii caraibiene. Spre deosebire de mai cunoscutul fenomen de albire al coralilor, coralii care contracteaza aceasta boala nu isi mai revin. Diferitele specii de corali ii cad victima mai rapid sau mai incet, rata de mortalitate fiind cuprinsa intre 66% si 100%.

"Nu am mai vazut vreodata ceva care sa afecteze atat de multe specii, atat de rapid si atat de puternic", a declarat Marilyn Brandt de la University of the Virgin Islands, unul dintre cercetatorii implicati in efortul de a salva coralii din reciful din apropiere de St. Thomas.

"Toate bolile pe care le-am studiat pana acum pot fi considerate simple raceli. Apar in fiecare an, in functie de sezon si cateodata sunt epidemii mai mari sau mai mici. Prin comparatie, aceasta noua boala este ca Ebola. Ucide si nu stim cum sa o oprim", a comentat ea.

Echipa lui Marilyn Brandt a observat corali afectati de aceasta noua boala in luna ianuarie, de-a lungul coastei vestice a insulei St. Thomas si s-a lansat intr-un efort frenetic pentru a-i stopa raspandirea, indepartand coralii bolnavi din recif cu dalta si ciocanul.

"Practic, coralii se lichefiaza din interior spre exterior", a adaugat ea.

Aceasta boala a fost observata in premiera langa Miami, Florida si s-a raspandit in prezent in aproape toate recifele din apropierea acestui stat american. Coralii din aceasta regiune erau deja slabiti dupa operatiunile de dragaj din portul Miami, desfasurate pentru largirea canalelor navigabile si trecusera si printr-un proces de albire, asa ca, sustin cercetatorii, nu este de mirare ca s-au imbolnavit si de aceasta noua maladie. La fel ca si in cazul organismului uman, un sistem imunitar slabit ii poate face pe corali mai susceptibili la noi boli.

"De obicei doar studiem astfel de evenimente. Le monitorizam. Incercam sa aflam ce trebuie facut. Ne uitam cum se desfasoara si speram ca Mama natura va restabili pana la urma echilibrul si totul va fi bine", a declarat si Maurizio Martinelli, biolog marin la Florida Sea Grant, in cadrul Universitatii din Florida.

Amploarea noului fenomen de imbolnavire i-a convins insa pe cercetatori ca este nevoie de o abordare invaziva si urgenta. Corali foarte mari, cu varste seculare, mureau in cateva saptamani. "Nu putem sa stam si sa ne uitam cum mor toti acesti corali in fata noastra", a adaugat Martinelli.

Coloniile de corali, care acopera aproximativ 1% din suprafata terestra, se dezvolta pe fundul marin si devin ecosisteme pentru numeroase specii de vietuitoare subacvatice. Pe langa faptul ca sustin viata a mii de specii de plante acvatice, pesti si nevertebrate marine, recifele de corali sunt si o importanta atractie turistica.

Recifele reprezinta si o bariera naturala impotriva inundatiilor aduse de furtuni, preintampinand, conform calculelor, producerea unor pagube anuale de peste 1,8 miliarde de dolari in zonele de coasta ale SUA si protejand vietile si proprietatile a peste 18.000 de americani, conform unui raport U.S. Geological Survey.

Aceasta boala este probabil cea mai mortala pentru corali de la asa-numita maladie "banda-alba" care a aparut in anii '70 si a dus in pragul disparitiei doua specii de corali. Noua boala este similara, insa afecteaza nu mai putin de 22 de specii de corali, iar daca nu va fi oprita, rezultatele ar putea fi catastrofale pentru aceste parti ale ecosistemului marin.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#boala recifuri corali , #studii