Putem masura nivelul de inteligenta al extraterestrilor?

Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:16
3652 citiri
Putem masura nivelul de inteligenta al extraterestrilor?
Foto: mysteriousall

Doi cercetatori au realizat, in premiera, un test de inteligenta ce poate fi aplicat atat la fiintele umane, cat si la animale sau extraterestri.

Cum am putea aprecia inteligenta unei civilizatii extraterestre? O echipa de cercetatori spanioli si australieni a dat raspunsul la aceasta intrebare, informeaza The Daily Galaxy.

Ei au facut primul pas spre folosirea unei metode stiintifice pentru a masura inteligenta unei fiinte umane, a unui animal, a unei masini sau a unui extraterestru.

"Am dezvoltat un test de inteligenta, un test care poate fi interupt in orice moment, dar care ofera o evaluare mai precisa a inteligentei subiectului testat", a declarat Jose Hernandez-Orallo, un cercetator de la Universitatea Politehnica din Valencia.

"Acesta poate fi aplicat la orice subiect, in orice moment al dezvoltarii sale (copil sau adult, de exemplu), pentru orice sistem, din prezent sau din viitor si cu orice nivel de inteligenta sau viteza", a subliniat Hernandez-Orallo.

El si colegul sau, David Dowe de la Unversitatea Monash - Clayton din Australia, au sugerat folosirea unor concepte matematice, care sa cuprinda toate conditiile necesare. Autorii au utilizat exercitii interactive cu un grad de dificultate estimat prin calcularea asa numitei "complexitati Kolmogorov".

Acest lucru le face diferite fata de testele psihometrice traditionale si cele de inteligenta artificiala. Aplicatia preponderenta a acestui studiu este in domeniul inteligentei artificiale.

Pana acum nu a existat niciun mod de a verifica daca sistemele actuale sunt mai inteligente decat cele folosite in prezent, de acum 20 de ani.

Iar ceea ce este mai important este faptul ca pana acum nu au existat teorii sau instrumente de evaluare si comparare a sistemelor inteligente din viitor, care ar putea demonstra o inteligenta mai mare decat cea umana.

"Evaluarea universala si unificata a inteligentei, fie umane, fie animale, artificiale sau extraterestre, nu a fost abordata, din punct de vedere stiintific pana acum si acesta este primul pas", a concluzionat cercetatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#studiu test inteligenta extraterestri, #civilizatii extraterestre, #inteligenta artificiala extraterestra , #studii