Ziare.com

Sforaitul reduce materia cenusie

de Diana Robu
Luni, 25 Octombrie 2010, ora 20:01

   

Sforaitul reduce materia cenusie
Cercetatorii au descoperit ca apneea somnului, adica respiratia intrerupta a persoanelor care sforaie, provoaca daune cerebrale, reducand materia cenusie.

O echipa de specialisti, formata din cercetatori britanici si australieni, a demonstrat ca, in timpul sforaitului, survine intreruperea afluxului de oxigen catre creier, relateaza La Repubblica.

Potrivit studiului realizat de specialistii de la Institutul de Cercetarii Respiratiei si Somnului din Melbourne, apneea somnului reduce materia cenusie, afectand in mod deosebit doua arii cerebrale, cea unde sunt stocate experientele si cea responsabila cu coordonarea miscarilor si atentia.

Oamenii de stiinta au utilizat rezonanta magnetica pentru a fotografia creierul a 60 de pacienti afectati de apneea in somn, confruntand apoi rezultatele cu cele provenite din teste pe persoane sanatoase.

Cercetatorii au observat modificarile survenite in creierul pacientilor cu apnee in somn. Astfel, doua arii cerebrale sunt afectate din cauza lipsei de oxigen, una aflata in partea inferioara a creierului, in apropierea ariei utilizate pentru memorie, si cealalta in cerebel, responsabila cu coordonarea miscarilor si capacitatea individului de a-si transfera atentia de la o sarcina la alta.

Citeste mai multe despre sforait creier materie cenusie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1884 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor