Top 10 tari care ucid, incet dar sigur, planeta

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 18:15
9395 citiri
Top 10 tari care ucid, incet dar sigur, planeta

Multe din crizele care ne afecteaza deja de cateva decenii sunt cauzate de consumul excesiv de resurse naturale. Acesta nu ne afecteaza numai pe noi, degradarea mediului ducand la pierderea habitatelor speciilor si compromiterea ecosistemelor ce sustin viata, atat a noastra, cat si a plantelor si animalelor.

Oamenii de stiinta australieni au incercat sa evalueze tarile care fac cel mai mult Terrei, folosind mai multi indicatori de degradare a mediului inconjurator: pierderea padurilor, capturile marine, folosirea fertilizatorilor, poluarea apei, emisiile de carbon si speciile amenintate.

Analiza, realizata in colaborare cu Universitatea Nationala din Singapore si Universitatea Princeton, in urma careia a rezultat un clasament al celor mai periculoase 10 tari pentru Terra, s-a concentrat in mod deliberat numai pe impactul asupra mediului, relateaza Care2.

Una dintre concluziile analizei a fost ca indiferent din ce punct de vedere ai privi problema, cele mai bogate tari au si cel mai mare impact asupra mediului inconjurator.

10. Peru

Chiar daca acest stat nu prea pare capabil sa faca atat de rau mediului, cel putin comparativ cu alte tari mult mai industrializate, statul sud-american isi ocupa pe buna dreptate pozitia. Din 179 de tari analizate, Peru se afla pe locul 2 in ceea ce priveste capturile marine si pe locul 7 cand vine vorba de speciile aflate in pericol.

Pescuitul excesiv si comertul cu animale din specii protejate sunt principalii vinovati. In Peru traiesc 10 specii de animale aflate la numai un pas de extinctie, alte 28 in pericol de disparitie si 99 aflate intr-o situatie vulnerabila.

9. Australia

Circa 11,5% din suprafata totala a Australiei este protejata, asa ca nu mai ramane mult de exploatat. Asa se explica de ce Australia ocupa locul 9 in acest clasament. Din cele 179 de tari analizate, Australia ocupa locul 9 in ceea ce priveste folosirea fertilizatorilor si locul 10 in ceea ce priveste pierderea padurilor.

8. Rusia

Mai putin de jumatate din populatia Rusiei are acces la apa potabila la indicatorii ceruti de calitate. Chiar daca poluarea apelor cauzata de industrie nu mai este la cotele alarmante din trecut, contaminarea nucleara reprezinta o mare problema, facand ca Rusia sa se afle pe locul 4 in ceea ce priveste poluarea apelor.

Tot Rusia se afla pe locul 5 in ceea ce priveste emisiile de CO2 - aerul este aproape la fel de poluat ca si apa. Si in ceea ce priveste capturile marine, Rusia ocupa un loc fruntas, respectiv 7.

7. India

In incercarea de a creste productia de alimente, de a hrani cei aproape 1 miliard de locuitori, si de a obtine voturile fermierilor, autoritatile indiene incurajeaza folosirea ureei in industria fertilizatorilor. Folosirea excesiva a ureei degradeaza insa solul extrem de mult. Din cauza aceasta, India ocupa locul 2 in lume in ceea ce priveste impactul fertilizatorilor asupra mediului.

Tot India ocupa locul 3 in ceea ce priveste poluarea apei, locul 8 in privinta speciilor amenintate cu disparitia, capturile marine si emisiile de CO2.

6. Mexic

Mexicul se mandreste cu cele mai multe specii de plante si animale de pe Terra: 450 de specii de mamifere (Brazilia, care este de doua ori cat Mexicul, ca si intindere, are numai 394 de specii de mamifere), circa 1.000 de specii de pasari, 693 de specii de reptile, 285 de amfibieni si peste 2.000 de tipuri de pesti.

La mijlocul anilor '90, multe specii deja erau amenintate cu disparitia: 64 de mamifere, 36 de pasari, 18 reptile, 3 amfibieni si 85 de specii de pesti.

Mexicul nu a aderat la Conventia in ceea ce priveste Comertului International cu specii aflate in pericol (CITES), care milita pentru oprirea comertului cu specii de plante si animale aflate in pericol de disparitie, ale carei baze au fost puse in 1975, decat in 1991, fiind ultima tara din America Latina care a aderat la ea.

De altfel, Mexicul se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste speciile amenintate cu disparitia si pe locul 9 in ceea ce priveste pierderea padurilor.

5. Japonia

Japonia se afla pe locul 4 in ceea ce priveste capturile marine, fiind binecunoscuta goana ei in special pentru carnea de ton, folosit la sushi. In 2004, numarul acestor pesti capabili sa depuna icre scazuse la 19% fata de cati se aflau in apele teritoriale ale Japoniei in 1975. Japonia are si in prezent un sfert din acest tip de peste, la nivel mondial.

Tot Japonia se afla pe locul 5 in ceea ce priveste poluarea apei si pe locul 6 in lume la emisiile de dioxid de carbon.

4. Indonezia

Daca in anii '50, Indonezia se putea lauda cu paduri dese, 40% din suprafata acestora a disparut in urmatorii 50 de ani. In cifre, suprafata impadurita a scazut de la 162 de milioane de hectare la numai 98 de milioane. Acesta este motivul pentru care Indonezia ocupa pozitia a doua in ceea ce priveste pierderea padurilor.

Asa se explica si de ce a ajuns pe locul 3 in ceea ce priveste speciile amenintate cu disparitia. Tot Indonezia se afla pe locul 3 in ceea ce priveste emisiile de CO2, pe locul 6 la capturile marine, pe locul 6 la folosirea fertilizatorilor si pe 7 in privinta poluarii apelor.

3. China

Apele de coasta ale Chinei sunt poluate atat cu combustibili, cat si cu pesticide sau ape menajere, asa explicandu-se de ce se afla pe primul loc din acest punct de vedere. In China, 20 de milioane de oameni nu au acces la apa potabila, peste 70% dintre apele lacurilor si raurilor fiind poluate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 100.000 de oameni mor anual din cauza bolilor cauzate de poluarea apelor.

2. SUA

Ai crede ca tehnologia si resursele de care dispune aceasta tara ar putea sa o ajute sa nu se situeze chiar in pozitiile fruntase ale topului. Realitatea e insa alta; SUA se afla pe primul loc in ceea ce priveste folosirea fertilizatorilor, ce in final distrug si habitatul natural. Tot pe primul loc se afla si in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon.

Ocupa pozitia a doua in privinta poluarii apelor si a treia in ceea ce priveste caturile marine, fara ca lista sa se termine. SUA ocupa pozitia a 9-a in privinta aspeciilor amenintate cu disparitia.

1. Brazilia

In cazul tuturor criteriilor luate in considerare in analiza, Brazilia s-a situat in top 10, mai putin capturile marine: locul 1 la pierderea padurilor, locul 3 la utilizarea fertilizatorilor, locul 4 in ceea ce priveste speciile amenintate cu disparitia, locul 4 la capitolul emisii de dioaxid de carbon si 8 la ape poluate. Tot raul a inceput cu defrisarea padurilor amazoniene, in scopuri comerciale.

Nu e de mirare, deci, de ce calitatea vietii noastre - in prezent aproape 7 miliarde de suflete, 9 - 10 pana in 2050 - va scadea simtitor in viitor.

Citește și:
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Președintele USR, Cătălin Drulă, posesor de BMW, potrivit declarației sale de avere, acuză Poliția Română că la achiziția de mașini noi a întocmit un caiet de sarcini cu dedicație,...
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...