Un nou scenariu apocaliptic: 2014 va decide soarta urmatorilor 500 de ani

Joi, 17 Iunie 2010, ora 14:03
8199 citiri
Un nou scenariu apocaliptic: 2014 va decide soarta urmatorilor 500 de ani
Foto: The Telegraph

2014, si nu 2012, va aduce un eveniment dramatic ce va decide cursul secolului XXI, crede un profesor de la Universitatea Cambridge.

Profesorul Nicholas Boyle sustine ca evenimentele din 2014 vor decide daca lumea se va bucura de pace si de prosperitate in urmatoarele decenii, sau va suferi din cauza saraciei si a razboaielor, informeaza The Telegraph.

El crede ca problemele financiare cu care se confrunta omenirea ar putea declansa criza, si ca reactiile liderilor americani vor fi cruciale. Boyle mai afirma ca noile organizatii globale vor fi cheia asigurarii stabilitatii, si nu statele nationale.

Cinci secole dupa acelasi tipar

Boyle a argumentat ca 2014 va fi important deoarece ultimele cinci secole au fost modelate, de fiecare data, de evenimente petrecute la mijlocul celui de-al doilea lor deceniu.

In 1517, Martin Luther si-a publicat tezele pe usa bisericii din Wittenburg, declansand Reforma si ascensiunea Protestantismului.

Un secol mai tarziu, anul 1618 a marcat inceputul Razboiului de 30 de ani si al unor decenii de conflict religios in Europa de Vest.

Congresul de la Viena a avut loc in 1815, dupa infrangerea lui Napoleon, fiind urmat de un secol de relativa stabilitate in Europa.

Dar in 1914 a izbucnit Primul Razboi Mondial, un conflict catastrofal care a costat milioane de vieti si a dat tonul unui secol de discordie internationala.

America, salvatoarea omenirii

Profesorul Boyle, a carui carte "2014 - Cum sa supravietuim urmatoarei crize globale", apare joi, a declarat: "Ca si oamenii, un secol isi arata caracterul in jurul varstei de 20 de ani. Un alt factor este succesiunea generatiilor. Dupa primele doua decenii, generatia care a fost foarte dominanta in ultima faza a secolului precedent si-a spus ultimul cuvant."

"2007 a declansat o colosala schimbare economica, care va mai dura mult. Marile schimbari economice produc mari schimbari politice, pe care inca nu le-am vazut. America va fi jucatorul cheie, pentru ca desi este in declin economic, detine puterea politica si militara absoluta. Totul depinde de capacitatea ei de a reactiona la declinul ei mai bine ca Marea Britanie in 1914", a concluzionat profesorul de la Cambridge.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...