Un sms la volan, la fel de periculos precum consumul abuziv de alcool

Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:22
1832 citiri
Un sms la volan, la fel de periculos precum consumul abuziv de alcool
Foto: Daily Mail

Cercetatorii au facut o serie de teste pe cei care trimit sms-uri sau care consuma alcool la volan. Rezultatul: ambele activitati au consecinte la fel de grave.

Daca cei care conduc dupa ce consuma cantitati mari de bauturi alcoolice isi pun propria viata, dar si pe cea a altora in pericol, la fel fac si cei care trimit sau citesc mesaje de pe telefonul mobil in timp ce se afla la volan, arata un studiu recent, noteaza Daily Mail.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Barcelona, dar si de la mai multe institutii din Australia, au comparat efectele pe care le are folosirea telefonului in timpul sofatului cu cele ale consumului de alcool, folosind un test simulator. Experimentul a demonstrat ca trimiterea unui mesaj este echivalenta cu a te urca beat la volan.

Ce sa asculti cand esti la volan - vezi topul melodiilor pe care nu faci accident (Video)

Cercetatorii au masurat reactiile a 12 voluntari care au participat la studiu, in cadrul caruia au fost testati de doua ori la o distanta de doua saptamani. In cazul primului test, participantii au fost nevoiti sa consume alcool, in timp ce a doua testare a reprezentat folosirea telefonului mobil in timpul condusului. Acestora li s-a cerut sa conduca masina cat mai central posibil pe banda de mers cu o viteza de 60-80 de kilometri pe ora si sa franeze de fiecare data cand apare un obstacol. Rezultatele au indicat faptul ca reactiile au scazut in egala masura in cazul ambelor teste. De asemenea, date asemanatoare s-au inregistrat si in cazul celor care folosesc handsfree.

Raceala are aceleasi efecte la volan ca alcoolul

"Rezultatele noastre sugereaza ca si folosirea aparatelor handsfree implica riscuri. Chiar daca acestea sunt permise, este necesara mai multa cercetare pentru a stabili in ce conditii pot fi utilizate", a subliniat Sumie Leung Shuk Man, co-autor al studiului publicat in revista Traffic Injury Prevention (Prevenirea daunelor din trafic).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#volan sms, #volan sms periculos, #condus sms periculos, #telefon mobil volan, #alcool condus, #alcool volan , #studii