Lovitură pentru magistrați. Instanța supremă le-a tăiat o indemnizație consistentă. Fost ministru al Justiției: „Sunt suficienți de protejați”

Marti, 21 Mai 2024, ora 22:00
5979 citiri
Lovitură pentru magistrați. Instanța supremă le-a tăiat o indemnizație consistentă. Fost ministru al Justiției: „Sunt suficienți de protejați”
Justitie FOTO Pixabay

Înalta Curte a decis, recent, că judecătorii și procurorii nu pot cere retroactiv indemnizația egală cu șapte salarii de bază, aferentă pensionării din perioada 2011-2023. De fapt, indemnizația a fost suspendată prin modificarea Legii salarizării unitare și prin mai multe Ordonanțe de Urgență.

De asemenea, statutul magistraților a fost modificat în 2022, iar mai mulți magistrați pensionari au cerut în instanță să fie puși în situația de dinaintea schimbărilor legislative și să primească în mod retroactiv indemnizația egală cu șapte salarii brute.

Învestită de mai multe instanțe să „dezlege” juridic această situație, luni, 20 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că acest drept pretins de magistrați nu se poate aplica retroactiv.

Conform informațiilor ziare.com, unii dintre magistrații pensionari ar dori să atace la Curtea Constituțională decizia pronunțată de Înalta Curte.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecător Stăncioi Daniela, a menționat pentru Ziare.com, că nu este împuternicită să „comenteze” efectele deciziei instanței supreme, doar în măsura în care instituția pe care o reprezintă va emite un punct de vedere public cu privire la această hotărâre.

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției: „Judecătorii și procurorii sunt suficient de protejați

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, senator PSD, susține că este dreptul magistraților să se adreseze instanței, dacă apreciază că le sunt încălcate drepturile, însă consideră că pensia actuală a magistraților din România este suficientă pentru un trai decent.

„Dacă Înalta Curte a dezlegat această chestiune de drept înseamnă că legea nu poate opera retroactiv, cu asta se ocupă Înalta Curte. În ceea ce privește indemnizația magistraților, pensiile acestora, raportat la salariile din România, consider că procurorii și judecătorii sunt suficient de protejați pentru rolul pe care ei îl au în societate. Desigur, este dreptul lor să se adreseze instanței, dacă apreciază că le sunt încălcate drepturile”, a precizat, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, pentru ziare.com.

Sume astronomice pentru drepturile magistraților stabilite de instanțe. Plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Potrivit ultimului raport al Ministerului Finanțelor, consultat de ziare.com, în ultimii patru ani, suma totală plătită magistraților ca urmare a unor sentințe judecătorești este de 16,1 miliarde lei, echivalentul a peste trei miliarde de euro.

Pe de altă parte, din petițiile magistraților pensionari, cele care au declanșat procesele pentru plata indemnizației echivalentă cu șapte salarii de bază susțin în plângerea adresată Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) că „neacordarea indemnizației de pensionare încalcă dreptul de proprietate, drepturile salariale ale judecătorilor și procurorilor neputând fi diminuate sau suspendate decât în cazurile prevăzute de lege, în raport cu independența judecătorilor.”

Conform informațiilor ziare.com, agentul guvernamental al României a precizat la CJUE că nu poate fi vorba de o încălcare a drepturilor de proprietate sau de afectare a imparțialității magistraților, întrucât nu sunt „drepturi de bază, ci suplimentare, asupra cărora doar legiuitorul poate dispune”.

În cazul în care indemnizația suplimentară, echivalentă cu șapte salarii brute, s-ar acorda din nou magistraților pensionari, venitul lor lunar ar putea ajunge și la 25.000 de euro, iar bugetul României ar trebui să fie suplimentat din Fondul de Rezervă pentru plata acestora.

La sfârșitul anului 2023, Guvernul României a aprobat 1,15 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru plata salariilor restante din Justiție.

Prodecanul unei facultăți din Timișoara a fost prins în flagrant când lua mită de la un student
Prodecanul unei facultăți din Timișoara a fost prins în flagrant când lua mită de la un student
Procurorii de la DNA Timișoara, împreună cu polițiștii de la DGA, au prins în flagrant unul dintre membrii echipei de conducere a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”...
Pensionarii vor primi plicul cu decizia de recalculare a pensiei. De unde poate fi ridicat dacă poștașul nu te găsește acasă
Pensionarii vor primi plicul cu decizia de recalculare a pensiei. De unde poate fi ridicat dacă poștașul nu te găsește acasă
Președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu a informat miercuri, 19 iunie, la Digi24, că pensionarii urmează să primească acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei....
#magistrati, #judecatori, #procurori, #pensii, #indemizatie, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #Robert Cazanciuc , #Justitie
  1. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  2. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  3. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  4. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  5. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia
  6. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  7. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO
  8. „Mogulilor media” acuzați de Florian Coldea. ”Au pârghii de presiune care le permit influenţarea agendei publice”
  9. Bărbat salvat în ultimul moment de intervenția unui polițist local, după ce intrase în stop cardio-respirator
  10. Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO