Maia Sandu a cerut Rusiei să distrugă depozitul cu 20.000 de tone de arme și muniții din Transnistria

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 22:08
7328 citiri
Maia Sandu a cerut Rusiei să distrugă depozitul cu 20.000 de tone de arme și muniții din Transnistria
Președintele Republicii Moldova a făcut apel la dialog pentru rezolvarea conflictului între Rusia și Occident FOTO Facebook / Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat problema privind muniţiile din depozitele de la Cobasna, din partea stângă a Nistrului, într-o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.

La întâlnirea care a avut loc joi, liderul de la Chișinău a reiterat dorinţa autorităţilor de la Chişinău de a avansa în dialogul cu Moscova privind distrugerea muniţiilor stocate în depozitul de la Cobasna din Transnistria, relatează Deschide.md

Referitor la contextul regional, preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa că, în cele din urmă, va fi identificată o soluţie paşnică şi că dialogul va conduce la o dezescaladare a situaţiei.

Kievul şi Occidentul suspectează Moscova de intenţii belicoase, după ce de mai multe săptămâni aceasta a comasat zeci de mii de militari şi un număr mare de echipamente şi tehnică militară în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Depozitul militar, construit în 1940, este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

După vizita ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău în august 2019, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declarase că Rusia este gata să reia distrugerea muniţiilor sale din Transnistria, dar lucrurile nu s-au mişcat de atunci.

Cu prilejul întâlnirii din urmă cu o zi, Maia Sandu şi ambasadorul rus au făcut un schimb de opinii despre cele mai importante subiecte de pe agenda bilaterală dintre cele două ţări, între care probleme din domeniile energetic şi economic, notează portalul citat.

În acelaşi timp, preşedintele moldovean a apreciat progresul atins în negocierile asupra acordului privind protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care trăiesc sau lucrează în Federaţia Rusă, menţionând importanţa semnării cât mai urgente a acestui document. De asemenea, Maia Sandu a salutat disponibilitatea părţii ruse de a contribui la reconstrucţia a două instituţii de cultură din Republica Moldova.

Reacția Rusiei după deciziile luate la summitul NATO: "Este o ameninţare foarte gravă la adresa securităţii naţionale"
Reacția Rusiei după deciziile luate la summitul NATO: "Este o ameninţare foarte gravă la adresa securităţii naţionale"
Rusia lucrează la "măsuri" pentru a contracara NATO, considerat o ameninţare foarte gravă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a acuzat statele alianței nord-atlantice că...
Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
Victor Ponta felicită discursurile susținute de Donald Trump și Viktor Orban, în legătură cu războiul din Ucraina. Fostul premier susține că e momentul pentru pace, la doi ani de zile...
#maia sandu, #depozit munitii transnistria, #Rusia, #Ucraina , #Stiri Maia Sandu
  1. Topul alimentelor extrem de periculoase pentru oameni, care se află de multe ori în coşul de cumpărături. Avertismentul unui expert: “Doar bombe calorice. A nu se consuma de către copii”
  2. Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
  3. Cum au vândut politicienii blana ursului din pădure. Bâjbâieli fără număr și nicio soluție concretă
  4. Salvamontist șef, avertisment dur: „Nu prea te poți apăra de urs. Potecile turistice din România nu mai sunt sigure. A început să-mi fie frică"
  5. Soția președintelui Xi Jinping, în spatele epurărilor din armata chineză? Prima doamnă a fost plasată în „Comitetul de examinare şi evaluare a cadrelor”
  6. Când scapă România de caniculă. Anunțul de ultimă oră al ministrului: „Se ia în calcul prelungirea codului roșu"
  7. Miliardarul Elon Musk este atât de obsedat de ideea de a înființa o colonie pe Marte, încât s-a oferit să își doneze sperma pentru această cauză
  8. Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
  9. Mohammad Deif a fost ucis, anunță presa israeliană. Liderul aripii militare a Hamas a fost unul dintre creierele masacrului din 7 octombrie
  10. Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO