Maia Sandu împlinește 50 de ani. CV-ul impresionant al primei femei aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova

Marti, 24 Mai 2022, ora 12:54
5999 citiri
Maia Sandu împlinește 50 de ani. CV-ul impresionant al primei femei aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova
Președintele Republicii Moldova FOTO / Facebook Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împlineşte marţi, 24 mai, 50 de ani.

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Făleşti.

Ea a studiat la şcoala din satul Risipeni.

În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administraţie Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chişinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului.

Între 2006 şi 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări şi reformei administraţiei publice.

În 2010, Maia Sandu a obţinut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Harvard Kennedy School of Government. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington. De altfel, miercuri, 25 mai, ea va susţine discursul de absolvire al promoţiei 2022 la Harvard Kennedy School.

”Maia Sandu a devenit un exemplu impresionant pentru studenţii de la Harvard Kennedy School despre ceea ce înseamnă să fii un lider şi un funcţionar public bazat pe principii şi eficient”, a afirmat Doug Elmendorf, decan şi profesor de politici publice al instituţiei de învăţământ.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova, funcţie deţinută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înfiinţat şi a fost desemnată preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2020 şi la care a renunţat după câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, funcţie deţinută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Este prima femeie din istoria Moldovei care deține această funcție.

Citește și:
Moldovenii cu pașapoarte rusești care luptă în Ucraina de partea invadatorilor și-ar putea pierde cetățenia. Anunțul președintei Maia Sandu VIDEO
Moldovenii cu pașapoarte rusești care luptă în Ucraina de partea invadatorilor și-ar putea pierde cetățenia. Anunțul președintei Maia Sandu VIDEO
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat luni, 26 septembrie, într-un briefing de presă, că Guvernul ia în calcul retragerea cetățeniei celor care pleacă să lupte în Ucraina de...
Republica Moldova plătește în avans gazele de la ruși, de teamă să nu rămână fără ele
Republica Moldova plătește în avans gazele de la ruși, de teamă să nu rămână fără ele
Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pentru această lună, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau...