Mesajul îngrijorător al Maiei Sandu: ”Moscova pregătește o lovitură de stat în Moldova” VIDEO

Luni, 13 Februarie 2023, ora 11:18
11038 citiri
Mesajul îngrijorător al Maiei Sandu: ”Moscova pregătește o lovitură de stat în Moldova” VIDEO
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a susținut o conferință luni, 13 februarie, privind securitatea țării.

Aceasta susține că a primit informații conform cărora Moscova ar urma să pregătească o lovitură de stat în Moldova, la care vor participa mercenarii ceceni.

”Dragi cetățeni, în ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe informații privind securitatea țării noastre. Declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmare de instituțiile noastre.

Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au existat și în toamna anului 2023, dar nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre. (...)

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu implicare militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile violente. (...) Scopul este punerea țării noastre la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană”, a declarat Maia Sandu.

„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele receţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive”, a precizat Maia Sandu. „De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a afirmat preşedinta Republicii Moldova, citată de news.ro.

Ea a menţionat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruşi, fugari, daţi în căutare internaţională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puşi pe lista sancţiunilor de Statele Unite şi Marea Britanie.

Maia Sandu a cerut tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă şi a anunţat că Parlamentul Republicii Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informaţii şi securitate SIS şi Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării”.

DISCURSUL INTEGRAL AL PREŞEDINTEI MAIA SANDU

„Dragi cetăţeni,

În ultimele zile, au apărut în spaţiul public discuţii cu privire la securitatea ţării noastre. Declaraţiile Preşedintelui Zelenski despre planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituţiile noastre.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă.

În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.

Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.

Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.

Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Aşa cum am menţionat mai devreme, scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordiniii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării. Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere.

Siguranţa cetăţenilor şi securitatea ţării este preocuparea noastră principală şi în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul şi cetăţenii, pacea şi ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenţi, să fim atenţi şi să credem informaţiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informaţional.

Încercările Kremlinului de a aduce violenţa în ţara noastră nu vor reuşi. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!”.

Eveniment Quarterly Report

Mircea Geoană, despre reacția NATO în cazul unei invazii ruse în Republica Moldova: „Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm”
Mircea Geoană, despre reacția NATO în cazul unei invazii ruse în Republica Moldova: „Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm”
Republica Moldova nu va fi lăsată singură, în cazul în care ar fi atacată de Federaţia Rusă, a asigurat, luni seara, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un...
Țara care vrea să confiște toate mașinile care au numere de înmatriculare rusești și bieloruse
Țara care vrea să confiște toate mașinile care au numere de înmatriculare rusești și bieloruse
Ministerul Justiției din Letonia pregătește un proiect de lege care va permite confiscarea mașinilor cu numere de înmatriculare rusești și bieloruse aflate pe teritoriul țării, anunță...
#maia sandu, #lovitura stat, #Rusia, #Republica Moldova , #Stiri Maia Sandu