Maia Sandu poate primi premiul în valoare de 30.000 de euro acordat la Timișoara. Ce spune autoritatea anticorupţie din Republica Moldova

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 16:18
1699 citiri
Maia Sandu poate primi premiul în valoare de 30.000 de euro acordat la Timișoara. Ce spune autoritatea anticorupţie din Republica Moldova
Maia Sandu a primit un premiu în valoare de 30.000 de euro FOTO Facebook

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, poate să primească premiul de 30.000 euro oferit recent de municipiul Timişoara, întrucât termenul de „premiu” nu se regăseşte în lista termenilor care se circumscriu noţiunii de „cadou”, a transmis, marţi, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău, după ce Preşedinţia Republicii Moldova a cerut lămuriri în acest sens, ca urmare a apariţiei unor polemici pe această temă.

Potrivit CNA, regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăseşte în lista termenilor care se circumscriu noţiunii de „cadou”, potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrităţii nr. 82/2017.

Totuşi, instituţia menţionează în răspunsul pentru Preşedinţie că nu dispune de competenţe pentru interpretarea actelor normative, scrie NewsMaker.

CNA a remarcat, de asemenea, faptul că Premiul „Timişoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorităţi publice şi publicat transparent pe pagina Primăriei Timişoara.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituţia prezidenţială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituţii şi în societate. Premiile sunt o recunoaştere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internaţional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv prim-miniştri şi preşedinţi de ţară”, a comentat şeful de cabinet al preşedintei Maia Sandu, Adrian Băluţel.

Instituţia prezidenţială a transmis că preşedinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceştia vor fi transferaţi. Maia Sandu a primit la 13 ianuarie premiul „Timişoara Pentru Valori Europene”, care este însoţit de suma de 30.000 euro.

Premiul a deranjat la Moscova, unde purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a comentat pe larg pe această temă, în briefingul său din 17 ianuarie, cu acuzaţii la adresa Maiei Sandu, care ar facilita „colonizarea” Moldovei de către România.

În aceeaşi zi, deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul de la Chişinău, a declarat la o emisiune TV că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu.

A doua zi, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, Irina Gotisan-Sotnic, a anunţat că administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie solicitând clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro. Aceasta a adăugat că, din punctul de vedere al instituţiei, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

Premiul primit de Maia Sandu la Timişoara, contestat la Chişinău. Preşedinţia Republicii Moldova spune că astfel de premii nu reprezintă un cadou, dar a cerut clarificări de la Centrul Naţional AnticorupţieCITEȘTE ȘI Premiul primit de Maia Sandu la Timişoara, contestat la Chişinău. Preşedinţia Republicii Moldova spune că astfel de premii nu reprezintă un cadou, dar a cerut clarificări de la Centrul Naţional Anticorupţie

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a reacţionat şi el, duminică, la criticile apărute în spaţiul public faţă de premiul oferit Maiei Sandu. Într-o postare publicată pe Facebook, Fritz a precizat că suma de 30.000 de euro nu a fost încă virată şi că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca preşedinta Republicii Moldova să fie prima laureată al acestui premiu nou instituit.

Quarterly Report - Editia 4

Deținut evadat în Timișoara, prins după 2 ore. Unde a fost găsit
Deținut evadat în Timișoara, prins după 2 ore. Unde a fost găsit
Un condamnat încarcerat în Penitenciarul Timişoara, unde avea regim deschis de muncă, fără supraveghere, a evadat, duminică, 19 mai, din punctul în care lucra, în Timişoara, el fiind...
Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest...
#maia sandu, #Maia Sandu presedinte Moldova, #Timisoara, #dominic fritz , #Stiri Maia Sandu