Maia Sandu despre posibile diversiuni rusești la summitul din Republica Moldova: ”Ne-am asigurat”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 21:56
1638 citiri
Maia Sandu despre posibile diversiuni rusești la summitul din Republica Moldova: ”Ne-am asigurat”
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO Hepta

Preşedinta Maia Sandu a fost întrebată miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă se aşteaptă la diversiuni ruseşti în timpul summitului Comunităţii Politice Europene - pe care Republica Moldova îl găzduieşte joi şi la care sunt aşteptaţi să vină zeci de lideri europeni -, având în vedere că Moldova este asigurată acum practic doar cu energie din Transnistria. De asemenea, jurnaliştii au vrut să ştie dacă sunt luate în calcul astfel de scenarii diversioniste şi cât de asigurat este spaţiul aerian, în condiţiile în care anterior au căzut rachete ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

„Vreau să vă comunic că avem generator şi chiar dacă ar exista anumite probleme cu furnizarea energiei electrice, aceste probleme nu vor afecta desfăşurarea summitului, pentru că, repet, avem generator, ne-am asigurat. În ceea ce priveşte protejarea spaţiului aerian este protejat inclusiv cu susţinerea prietenilor noştri. Toată lumea este în siguranţă în Republica Moldova”, a răspuns preşedinta Maia Sandu.

O pană masivă de curent electric a afectat, marţi, zone întinse din Republica Moldova, după ce, din motive neclare, linia de înaltă tensiune Bălţi - Dnestrovsk a fost deconectată. Dnestrovsk este un oraş din Transnistria, parte a Republicii Moldova, aflat nu departe de graniţa cu Ucraina. În localitate se află o centrală electrică importantă.

Joi, 1 iunie, Republica Moldova va găzdui ce de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, la care sunt aşteptaţi lideri din aproape 50 de ţări, dar şi de şeful Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

VA VENI ŞI ZELENSKI LA CHIŞINĂU?

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, marea majoritate a celor 50 de oficiali invitaţi la eveniment şi-au confirmat prezenţa. Unii dintre ei deja au sosit la Chişinău încă de miercuri.

Autorităţile nu dezvăluie deocamdată numele liderilor care nu şi-au confirmat participarea la eveniment, dar nu este exclus ca unul dintre aceştia să fie preşedintele Ucrainei. Din Motive de securitate, Guvernul de la Chişinău nu oferă niciun fel de informaţii despre participarea lui Volodimir Zelenski la summit. Totuşi, Vladimir Zelenski a sosit miercuri după-amiază în regiunea Odesa, aflată la nici 200 km de Chişinău, într-o vizită de lucru. Portul Odesa a fost bombardat, luni, de ruşi, care susţin că au distrus ultima navă de război a Ucrainei.

Oficiali de la Chişinău au declarat, anterior, că eventuala participare a liderului de la Kiev va fi făcută publică în ziua summitului, din motive de securitate.

Printre liderii europeni aşteptaţi la Chişinău se numără preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, dar şi cel al României, Klaus Iohannis.

În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova a anunţat o serie de măsuri de securitate pentru summitul din 1 iunie de la Chişinău. Poliţia a precizat că Moldova îşi va închide spaţiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, precum şi pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Excepţie vor face doar aeronavele civile. Totodată, oamenii legii au îndemnat populaţia să deţină în această perioadă un act de identitate, iar şoferii - să evite străzile principale.

Este pentru prima oară când Chişinăul găzduieşte o reuniune la nivel înalt atât de amplă. Evenimentul va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi, aflat în satul Bulboaca, în raionul Anenii Noi, din apropiere de Chişinău. Podgoria de aici este unul dintre cei mai buni producători de vin şi una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din Moldova.

Eveniment Quarterly Report

Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republica Moldova. Ce au căutat procurorii români
Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republica Moldova. Ce au căutat procurorii români
Procurorii DNA au efectuat percheziţii la un imobil din oraşul Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republicii Moldova, într-un dosar instrumentat de anchetatorii din ţara vecină privind...
Cu cât s-a vândut stiloul cu care Maia Sandu a semnat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Cu cât s-a vândut stiloul cu care Maia Sandu a semnat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Stiloul folosit de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a semna cererea oficială de aderare a țării la Uniunea Europeană, a fost vândut la o licitație caritabilă în cadrul...
#maia sandu, #Republica Moldova, #presedinta, #summit, #diversiuni rusesti , #Republica Moldova