Maia Sandu îndemnată să rezolve problema Transnistriei cu ajutorul NATO și al Ucrainei. Opinia unui deputat din partidul de guvernământ

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 18:45
6593 citiri
Maia Sandu îndemnată să rezolve problema Transnistriei cu ajutorul NATO și al Ucrainei. Opinia unui deputat din partidul de guvernământ
Maia Sandu FOTO Twitter

Conflictul din Transnistria trebuie rezolvat prin demilitarizarea acestei regiuni necontrolate de Republica Moldova, cu ajutorul Ucrainei şi NATO şi fără participarea Tiraspolului.

Această opine a fost exprimată de Oazu Nantoi, deputat al partidului de guvernământ de la Chișinău - Acțiune și Solidaritate, transmite NewsMaker.

Potrivit parlamentarului, autoritățile moldovenești ar trebui să elaboreze un plan de soluționare a conflictului și să-l prezinte cetățenilor.

”Cei care acceptă poate vor fi iertați, iar cei care nu – nu au decât să plece. Aici nu ne jucăm de-a negocierile, deoarece acest regim nu are drept la existență”, a spus deputatul.

El consideră că problema demilitarizării regiunii ar trebui abordată separat, coordonând acțiunile Kievului și Alianței Nord-Atlantică. Potrivit politicianului, este imposibil să vorbim despre reintegrarea Transnistriei fără un plan de demilitarizare a acestei regiuni.

La ceva timp, reprezentanții partidului Acțiune și Solidaritate au spus că declarațiile deputatului lor „nu sunt identice cu cele ale PAS”, autoritățile moldovenești intenționând să urmărească restabilirea controlului asupra Transnistriei prin metode diplomatice.

În vara acestui an, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirill Budanov, a anunțat disponibilitatea Kievului de a ajuta Chișinăul la eliberarea Transnistriei de sub trupele rusești.

În octombrie, Rusia a acuzat Ucraina că încearcă „să zdruncine situația” din Transnistria și să „deblocheze” conflictul de lungă durată. Moscova a susținut că Ucraina „încearcă să împingă Chișinăul către o soluție în forță”.

#maia sandu, #solutionare, #conflict Transnistria, #ajutor, #NATO, #Ucraina, #deputat, #Republica Moldova , #Stiri Maia Sandu