Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ

Joi, 28 Martie 2024, ora 16:29
5780 citiri
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu FOTO Facebook/ Maia Sandu

Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania iData, la Chişinău, informează publicaţia Ziarul Naţional.

Preşedinta în exerciţiu este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din toamnă.

Maia Sandu ar acumula 27,9% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale anticipate. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 13,3%, de ex-premierul Ion Chicu - cu 5,7%, de actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban - cu 4,4%, de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah - cu 4,3% şi de controversatul om de afaceri Renato Usatîi - 3%.

Balanţa ar putea fi înclinată de cei peste 30% din respondenţi care nu ştiu, deocamdată, cu cine ar vota sau nu au dorit să răspundă.

Autorii sondajului afirmă că eşantionul nu cuprinde voturile din diasporă şi din Transnistria, conform media citate.

În acelaşi timp, potrivit rezultatelor aceluiaşi sondaj, majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Deschide.md.

Conform rezultatelor anchetei, 57,4% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce 32,8% s-au exprimat împotriva alăturării republicii la blocul comunitar. Totodată, circa 10% au refuzat să răspundă.

La întrebarea dacă acceptă organizarea referendumului pentru aderare la UE împreună cu scrutinul prezidenţial, 43% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, în timp ce 43,9% au declarat că sunt ”contra”.

Cercetarea sociologică mai arată că sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este într-o uşoară creştere - 57,4% martie 2024, comparativ cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, cei care se declară împotriva integrării europene au scăzut de la 34,4%, în ianuarie 2024, la 32,8%, în martie 2024, remarcă publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău.

În ceea ce priveşte o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, un procent de 31,3% a spus că sunt ”pentru”, în timp ce 56% s-au declarat împotrivă.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-24 martie, pe un eşantion de 1.131 de persoane, având o marjă de eroare de +/- 3%.

Ancheta survine în contextul în care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat la 18 martie că alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pe tema aderării Republicii Moldova la UE vor avea în aceeaşi zi, în luna octombrie.

În acest sens, forul legislativ de la Chişinău a modificat în ianuarie Codul Electoral pentru ca referendumul privind aderarea R. Moldova la UE să poată avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Quarterly Report - Editia 4

Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și președintele Consiliului Național al PSD, a declarat sâmbătă, 25 mai, că Mircea Geoană este credibil, dată fiind funcția înaltă pe care o...
Secretarul american Antony Blinken, așteptat la Chișinău. Va ”reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova”
Secretarul american Antony Blinken, așteptat la Chișinău. Va ”reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua o vizită oficială la Chişinău săptămâna viitoare. Oficialul american se va întâlni cu preşedinta Maia Sandu şi cu alţi demnitari de...
#maia sandu, #al doilea mandat, #alegeri prezidentiale, #Republica Moldova, #Igor Dodon , #Stiri Maia Sandu