Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 03:25
10448 citiri
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Maia Sandu

Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa.

Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteţi pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Obiectivul, Constituţia să fie completată cu un nou capitol: „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Scopul referendumului şi al modificării Constituţiei, declarat de autorităţi, este stipularea aspiraţiilor de integrare europeană, stabilirea direcţiei de orientare spre spaţiul european de valori, precum şi stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Despre acest referendum și alegerile prezidențiale a discutat Ziare.com cu politologul Andrei Țăranu, profesor universitar la SNSPA.

Andrei Țăranu: „Acum se va vedea care e susținerea reală pentru Uniunea Europeană din partea cetățenilor Rep. Moldova”

Ziare.com: Cât de important este acest referendum pentru cetățenii din Rep. Moldova? Dar pentru Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat la prezidențiale?

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Andrei Țăranu: Acest referendum este construit ca un mecanism de campanie pentru doamna Sandu și pentru PAS, în condițiile în care PAS nu se află într-o situație politică foarte bună, chiar dacă doamna Sandu are în continuare un ascendent față de toți posibilii candidați.

Este vorba despre alegerea modelului de campanie. Doamna Sandu a ales dorința de integrare a Rep. Moldova în UE, un model pe care vă aduceți aminte că l-a mai folosit și-n 2013/2014, când s-a pus problema extinderii spre est, așa-zisul parteneriat estic al UE. Faptul că va fi introdus în Constituție este, într-adevăr, un subiect sensibil și el va suscita probabil anumite discuții, dar în egală măsură se va vedea și care e susținerea reală pentru Uniunea Europeană din partea cetățenilor Rep. Moldova.

Ziare.com: Credeți că rezultatele de la referendum vor fi similare cu cele de la prezidențiale?

Andrei Țăranu: Probabil, doamna Sandu va avea în jurul aceleiași cifre în măsura în care ceilalți contracandidați nu vor veni pe aceeași temă. Dacă Ion Ceban va veni pe aceeași temă, s-ar putea să împartă o parte dintre voturile de la referendum care s-au dus la referendum pentru integrarea europeană.

Maia Sandu are cu totul altă dimensiune europeană și internațională decât au avut-o președinții anteriori”

Ziare.com: Deci vorbim despre trecerea la etapa următoare, de la discursul anticorupție de la alegerile precedente, la monopolul discursului categoric pro-UE.

Andrei Țăranu: Lucrurile s-au schimbat, subiectul va fi unul securitar, va fi legat de Transnistria, de războiul din Ucraina și despre amenințarea permanentă a Rusiei în Rep. Moldova, găsirea de diverse căi prin care Rep. Moldova să poată face față acestor atacuri hibride tot mai dese, care vin atât din Rusia, din Transnistria, Găgăuzia ș.a.m.d. Se vor mai schimba mesajele. Nu poți rămâne cantonat în subiectul „anticorupție”, când statul este în pericol, din cauza zonei de est.

Ziare.com: Cât de mult credeți că a contat mandatul Maiei Sandu pentru o creștere a încrederii în rândul cetățenilor din Rep. Moldova față de UE?

Andrei Țăranu: Clar, a contribuit. Măcar a adus o formă de optimism în Rep. Moldova, că acest lucru se poate întâmpla, că Rep. Moldova poate să o ia pe un drum pro-european. A fost alături de doamna Metsola la Chișinău, a avut întâlniri cu figuri politice importante la nivel european. De asemenea, să ne aducem aminte că a fost pomenită de domnul Joe Biden la Varșovia.

Doamna Sandu are cu totul altă dimensiune europeană și internațională decât au avut-o președinții anteriori. Cine știe în lumea occidentală cine au fost Dodon sau Leancă?! Nici despre Plahotniuc nu s-a știut decât în cercurile din apropierea țării. Maia Sandu este menționată în cercurile importante, tocmai pentru că Rep. Moldova a devenit un subiect de securitate internațională. Probabil că acest lucru o vor ajuta pe doamna Sandu din punct de vedere electoral, în acest an.

„O bună parte dintre cetățenii Rep. Moldova nu se simt români”

Ziare.com: Cât de mult mai stă în picioare intergarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană prin intermediul României, prin unire? Este posibil așa ceva sau e un subiect închis? Potrivit sondajelor realizate în ultimii ani, nici românii, nici moldoveni nu ar vrea unirea.

Andrei Țăranu: O astfel de idee nu poate fi luată în calcul. Așa cum ați menționat, nimeni nu e de acord, mai ales în Rep. Moldova. Un sfert au cetățenie română. Pare paradoxal, dar o bună parte dintre cetățenii din Rep. Moldova nu se simt români. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Procesul de formare, de conștiință națională, se va petrece mai degrabă în interiorul Uniunii Europene decât în afara acesteia. De aceea România trebuie să sprijine prin toate mijloacele integrarea în UE a Rep. Moldova.

Ziare.com: Va fi admisă Rep. Moldova mai rapid în UE, înaintea Ucrainei?

Andrei Țăranu: Cred că vor fi la pachet. Eventual, mai rapid Rep. Moldova, pentru că nu are război pe teritoriul ei.

Quarterly Report - Editia 4

Secretarul american Antony Blinken, așteptat la Chișinău. Va ”reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova”
Secretarul american Antony Blinken, așteptat la Chișinău. Va ”reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua o vizită oficială la Chişinău săptămâna viitoare. Oficialul american se va întâlni cu preşedinta Maia Sandu şi cu alţi demnitari de...
Răspunsul lui Ciolacu după avertismentul Kremlinului: ”Nu o să mint de dragul Rusiei”
Răspunsul lui Ciolacu după avertismentul Kremlinului: ”Nu o să mint de dragul Rusiei”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 24 mai, la Oţelu Roşu, în judeţul Caraş-Severin, că nu mai există limbă moldovenească, aceasta fiind ”o invenţie” a Rusiei. Întrebat...
#maia sandu, #Republica Moldova, #unire , #Republica Moldova