Republica Moldova a trimis prima parte a chestionarului de aderare la UE. Maia Sandu: ”Vom fi în siguranţă în familia Uniunii Europene”

Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 13:13
1858 citiri
Republica Moldova a trimis prima parte a chestionarului de aderare la UE. Maia Sandu: ”Vom fi în siguranţă în familia Uniunii Europene”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova FOTO Facebook/ Maia Sandu

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa i-a transmis vineri ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, chestionarul completat de aderare la UE.

Şeful cabinetului de miniştri le-a mulţumit tuturor celor care au lucrat la completarea documentului şi a declarat că guvernarea este gata să continue calea europeană a R. Moldova. Preşedintele Maia Sandu a declarat că ţara sa va fi în siguranţă în familia Uniunii Europene, relatează deschide.md.

La eveniment au participat şeful statului, Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul de Externe, Nicu Popescu, şi Ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks. Gavriliţa a notat că s-a lucrat intensiv la completarea chestionarului pentru a oferi o veste bună cetăţenilor înainte de sfintele sărbători de Paşti.

„Suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar pe care l-am primit de la Comisia Europeană acum 11 zile. Nu ne oprim aici. Între timp a venit alt chestionar, mai voluminos, la care va trebui de răspuns. Integrarea R.Moldova în UE este proiectul nostru de ţară, este proiectul acestei generaţii. Este lumina la capătul tunelului de care avem nevoie cu toţii. Pentru asta trebuie să munci, pentru asta trebuie să ne angajăm în acest efort – un efort al întregii societăţi. Contăm pe contribuţia tuturor”, a declarat Maia Sandu.

Preşedintele a mai menţionat că Uniunea Europeană este un proiect al păcii, bunăstării, democraţiei şi prosperităţii.

„R.Moldova este o ţară mică şi vulnerabilă. R.Moldova va fi în siguranţă în familia Uniunii Europene. În această familie putem oferi cetăţenilor noştri mai multă siguranţă, democraţie consolidată, oportunităţi economice şi bunăstare. Ştim de unde pornim. Ştim ce avem de făcut. Ştim că trebuie să facem un efort enorm, dar real pentru ca să ajungem acolo”, a adăugat Sandu.

”Vrem să aducem Europa la noi acasă. În acest document se vorbeşte despre legislaţie, care sunt prevederile ce ţin de drepturile omului, care este situaţia economică. La acest chestionar a lucrat multă lume. S-a lucrat peste program, au fost şi persoane din societatea civilă care au muncit pentru a putea aduce un rezultat” a precizat şi premierul Natalia Gavriliţa.

Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks a anunţat că autorităţile au primit deja cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la blocul comunitar.

”Aşteptăm să primim răspunsuri şi la cea de-a doua parte a chestionarului deoarece aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei în lumina criteriilor de aderarea aşa cum o cere Consiliul European. Răspunsurile oferite de R. Moldova vor fi transmise colegilor mei” a declarat ambasadorul UE la Chişinău, conform deschide.md.

Eveniment Quarterly Report

Doi deputați moldoveni au fost reținuți pentru 72 de ore. Aceștia ar fi acceptat finanțări ilegale din partea unui grup criminal
Doi deputați moldoveni au fost reținuți pentru 72 de ore. Aceștia ar fi acceptat finanțări ilegale din partea unui grup criminal
Deputații moldoveni Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost reținuți pentru 72 de ore, pentru a evita posibilitatea exercitării influenței asupra martorilor și desfășurării...
Un propagandist al Kremlinului cere invadarea Moldovei. ”Trebuie să ajungem în Transnistria și să o eliberăm” VIDEO
Un propagandist al Kremlinului cere invadarea Moldovei. ”Trebuie să ajungem în Transnistria și să o eliberăm” VIDEO
Propagandistul rus Modest Kolerov a sugerat autorităților ruse o nouă acțiune agresivă asupra unui stat independent. El cere invadarea Republicii Moldova pentru că autoritățile de la...
#maia sandu, #Republica Moldova, #aderare Uniunea Europeana , #Stiri Maia Sandu