Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 11:25
2548 citiri
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO Facebook/ Maia Sandu

Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să construiască „relaţii bune”, a declarat joi seara, într-o emisiune TV, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti”, a precizat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, relatează NewsMaker.

„Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova. Noi suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată dacă Chişinăul face suficient de mult pentru a se rupe de Federaţia Rusă, Maia Sandu a precizat: „În primul rând, noi nu ne rupem de Rusia, noi ne rupem de Rusia agresivă. Noi ne dorim să vedem o Rusie paşnică într-un viitor apropiat şi democratică şi să avem relaţii bune. Noi ne dorim relaţii bune cu toate statele. Ca să fie foarte clar, acum ne rupem de Rusia agresivă şi este alegerea lor, pentru că s-a ajuns aici”, a arătat Maia Sandu.

În ceea ce priveşte ieşirea ţării din acordurile semnate cu CSI (Comunitatea Statelor Independente, organizaţia formată în jurul Moscovei de foste republici sovietice), şefa statului a declarat că aceste acorduri se examinează prin prisma interesului cetăţenilor Republicii Moldova. „Anumite acorduri care nu sunt în interesul Republicii Moldova sunt întrerupte, altele, dacă mai reprezintă nişte beneficii – nu. În toate acţiunile pe care le facem, pornim de la interesul cetăţenilor”, a arătat Maia Sandu.

Miercuri, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut un comentariu dur în briefingul de presă la adresa Moldovei şi mai ales a preşedintei Maia Sandu, criticând inclusiv denunţarea unor acorduri pe care Chişinăul le avea cu CSI şi la care a renunţat.

În aceeaşi zi, ministrul afacerilor externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, a declarat că relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Rusia sunt „la cel mai jos nivel din istorie”. Potrivit oficialului, acest lucru este explicabil în condiţiile în care Rusia „ucide zilnic, sugrumă copii, femei, bătrâni, distruge locuinţe”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
#maia sandu, #Republica Moldova, #Rusia, #razboi Ucraina , #Stiri Maia Sandu