Rate mai mari pentru români. BNR ar putea urca dobânda cheie la 7%: ”Surprizele negative nu pot fi excluse”

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 12:25
2028 citiri
Rate mai mari pentru români. BNR ar putea urca dobânda cheie la 7%: ”Surprizele negative nu pot fi excluse”
2023 ar putea veni cu o nouă majorare a ratelor FOTO Unsplash

Banca Natională ar putea decide în şedinţa de marţi, 10 ianuarie 2023, majorarea dobânzii de referinţă la 7%, ceea ce ar însemna o nouă majorare a ratelor românilor.

„Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, a declarat economistul Valentin Tătaru, potrivit Economica.net.

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, consideră de asemenea că există șanse foarte mari ca BNR să majoreze dobânda cheie cu 0,25% în ședința de marți, însă consideră că aceasta ar fi unica creștere pe anul 2023.

„Totuşi, chiar dacă în Uniunea Europeană, şi mai ales în Germania, inflaţia a scăzut şi dă semne să scadă spre nivelul de o singură cifră, România va aştepta probabil 2024 pentru a ajunge acolo.

Anticipaţiile inflaţioniste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflaţie exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei îşi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiţii şi anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, declară Adrian Codîrlaşu.

#majorare dobanda cheie, #BNR, #majorare rate credite , #rate