Impactul bugetar al majorării salariilor din educație depășește două miliarde de lei: ”Până în momentul acesta, lucrurile sunt gestionabile”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 16:42
1947 citiri
Impactul bugetar al majorării salariilor din educație depășește două miliarde de lei: ”Până în momentul acesta, lucrurile sunt gestionabile”
Persoane care semnează un contract FOTO Pixabay

Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că impactul bugetar privind măsurile Guvernului de majorarea a salariilor la 1.000 lei brut pentru personalul didactic şi de 400 lei brut pentru cel nedidactic este în jur de două miliarde şi ceva de lei.

„Primele tranşe se suportă din bugetul actual al Ministerului Educaţiei, urmând ca la rectificare această sumă să fie completată”, a completat el.

„Va fi o nouă lege a salarizării care se va aplica etapizat fiindcă nu se dublează bugetul României, începând de anul viitor. Şi atunci am convenit ca, în maximum 3 ani de zile, această lege să fie pusă în aplicare în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ şi în primul an să se ţină cont de această creştere care este în avans, de anul acesta. Nu vorbeşte nimeni de o majorare de 60%, în primul rând. În acest moment s-au dat 1.000 lei brut pentru fiecare persoană din corpul didactic. Când intră în aplicare legea salarizării se ţine cont de această sumă, nu se măreşte peste această sumă. Din acea primă tranşă de 40% se va lua în calcul această sumă de 1.000 de lei şi 400 lei la personalul auxiliar”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri la Parlament.

Întrebat câţi bani înseamnă de la bugetul de stat pentru această majorare a salariilor celor din educaţie, liderul PSD a răspuns. „Este un jur de 2 miliarde şi ceva. A fost luată în calcul în acest moment. Primele tranşe se suportă din bugetul actual al Ministerului Educaţiei, urmând ca la rectificare această sumă să fie completată”.

Chestionat mai departe dacă suportă bugetul de stat o astfel de cheltuială, pentru că iniţial de la Ministerul de Finanţe şi din Guvern a fost transmis că nu poate fi oferită o astfel de sumă, Ciolacu a replicat: „Este evident că am avut o problemă, o criză socială îndreptăţită cu profesorii şi atunci vom găsi soluţiile ca să acoperim această sumă”.

Întrebat dacă Executivul şi coaliţia va găsi soluţii şi pentru alte categorii profesionale care se pregătesc să facă grevă generală, liderul social-democraţilor a explicat că „lucrurile sunt gestionabile”, până acum.

„Până în momentul acesta, lucrurile sunt gestionabile. Cred că trebuie să fim conştienţi că profesorii au fost primii îndreptăţiţi. Anvelopa va rămâne o discuţie ce o vom avea, în contextul noii legi a salarizării care avem de pus în aplicare ca jalon până la 1 ianuarie”, a explicat Ciolacu.

Chestionat de ce această măsură de majorarea cu 1.000 lei brut lunar a personalului didactic şi 400 lei brut a celui nedidactic nu a fost pusă pe masă mai devreme, ţinând cont că şcolile sunt închise de o săptămână şi jumătate, preşedintele Camerei a replicat: „Pentru că, în acest moment ne-am elucidat fiecare ce doreşte şi care sunt posibilităţile. Ştiţi foarte bine că erau nişte cereri, la un moment dat, care nu puteau fi acoperite”.

Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie.Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora.

Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este „o variantă îmbunătăţiţă” şi va fi prezentată colegilor.

Totodată, şeful Executivului va mai avea o întâlnire cu sindicaliştii din educaţiei, miercuri de la ora 19.00.

Eveniment Quarterly Report

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană: ”Instituțiile au început să nu se mai joace”
România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană: ”Instituțiile au început să nu se mai joace”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul...
Câți kilometri de autostradă se vor construi în 2024. Promisiunea lui Ciolacu: ”25% din cât s-a realizat în 32 de ani”
Câți kilometri de autostradă se vor construi în 2024. Promisiunea lui Ciolacu: ”25% din cât s-a realizat în 32 de ani”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că în această săptămână va fi atinsă borna de o mie de kilometri de autostradă şi drum expres, daţi în folosinţă în România, iar...
#majorare salarii profesori, #impact bugetar crestere salarii, #marcel ciolacu , #stiri economice