Condiții pentru majorarea salariilor angajaților CFR. Sorin Grindeanu: ”Informația privind creșterea de la 1 ianuarie a fost pe surse”

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 21:26
5202 citiri
Condiții pentru majorarea salariilor angajaților CFR. Sorin Grindeanu: ”Informația privind creșterea de la 1 ianuarie a fost pe surse”
Ministrul a amintit că în transportul feroviar nu s-a investit de 30 de ani, lucru care se vede FOTO Facebook / Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 22 decembrie, că majorarea salariilor angajaților din sectorul feroviar se va face doar în cazul în care companiile vor putea susţine economic acest lucru.

Întrebat la Profit TV despre creşterile salariale din sectorul feroviar, ministrul Sorin Grindeanu a afirmat că ”ceea ce s-a agreat în urma discuţiilor cu sindicatele şi cu reprezentanţii companiilor, este în comunicatul oficial, agreat de ei şi de sindicate, aflat pe site, şi care spune în eşenţă următorul lucru: că suntem de acord cu aceste creşteri, fără a spune niciun procent, dacă ne înscriem în limitele date de buget şi, de asemenea, de aprobarea bugetelor companiilor din subordine”.

Ministrul a arătat că bugetele companiilor din sectorul feroviar, CFR Infrastructură, Marfă şi Călători vor fi aprobate probabil în februarie, martie.

”Atunci, dacă acele companii vor veni, când vor prezenta bugetul, şi vor fi aprobate în Guvern, vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu.

Despre o posibilă creştere salarială în sectorul feroviar, de la 1 ianuarie, Sorin Grindeanu a răspuns: ”Am înţeles că aceasta a fost o comunicare neoficială, pe surse, şi care nu e convenită de niciuna dintre părţi. Singurul lucru convenit a fost acel comunicat, convenit de ambele părţi”.

Întrebat dacă se mai așteaptă la alte proteste, ministrul Transporturilor a spus: ”Eu cred că la CFR este nevoie de multe investiţii, să crească atât calitatea transportului, cât şi calitatea celui care munceşte în CFR. Nu s-a investit e peste 30 de ani şi acest lucru se vede”.

În privinţa statutului feroviarului, promovat de PSD în Parlament, care prevede majorarea salariilor cu 30%, Grindeanu a explicat faptul că şi-au dori ca acesta să se aplice, dar, în prezent, companiile din sectorul feroviar se află pe pierdere.

”Niciuna dintre ele nu este pe profit, şi trebuie să găsim, pentru anul viitor, acele soluţii de redresare”, a afirmat el, precizând că există şi jaloane în PNRR legate de aceste companii.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat, luni, după negocierile cu sindicatele angajaţilor din domeniul feroviar, că părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluţie, creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.

"Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor.

#majorari salariale cfr, #Ministrul Transporturilor, #Sorin Grindeanu, #protest CFR, #CFR Calatori, #investitii , #stiri Sorin Grindeanu