Alertă de malarie în România. Un bărbat de 41 de ani, internat la Spitalul Sfânta Parascheva din Iași

Vineri, 19 August 2022, ora 16:00
2313 citiri
Alertă de malarie în România. Un bărbat de 41 de ani, internat la Spitalul Sfânta Parascheva din Iași
Medici operează un pacient FOTO: Pixabay.com

”La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” avem un caz de malarie înregistrat la bărbat de 41 de ani”, a anunțat vineri, 19 august, managerul unității medicale, dr. Florin Roșu.

Este vorba despre o persoană care a călătorit anterior în străinătate, iar până acum a prezentat simptome de răceală. Starea bărbatului s-a agravat și a ajuns la spitalul din Pașcani unde medicii au confirmat diagnosticul de malarie, fiind ulterior transferat la Iași.

”Revenit din Camerun la sfârșitul lunii iulie, barbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii și s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit după acest tratament, barbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Pașcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

În cursul zilei de ieri, 18 august, bărbatul a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38 cu 8 grade Celsius și mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut și peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie iar rezultatul a fost pozitiv.

Pacientul se află sub tratament curativ pentru această boală infecto contagioasă. Este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași deoarece complicațiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficiență multiplă de organ, cu evoluție nefavorabilă.

Barbatul va rămâne internat pe toată perioada tratamentului iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol. Malaria poate avea o evoluție imprevizibilă.

Rugăm persoanele care vin din zone endemice, când prezintă orice simptome de boală, sau o modificare în homeostazia organismului, să se adreseze imediat medicului de familie iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menționează în discuția cu acesta”, a transmis medicul Florin Roșu.

Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului Anofel, în principal între amurg și zori, potrivit wikipedia. Femela țânțarului Anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături.

În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febra apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#malarie, #pacient iasi, #calatorie camerun, #tantarul anofel , #sanatate