Starea pacientului cu malarie de la Iași. Medic: ”Boala poate determina manifestări imprevizibile”

Marti, 23 August 2022, ora 12:50
1756 citiri
Starea pacientului cu malarie de la Iași. Medic: ”Boala poate determina manifestări imprevizibile”
Bărbat la terapie intensivă FOTO (generică) pixabay.com

Pacientul diagnosticat cu malarie și internat la finalul săptămânii trecute în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași este în stare stabilă.

Potrivit managerului unității medicale, dr. Florin Roșu, ”acesta se află sub observație multi disciplinară a medicilor infecționiști și de terapie intensivă”.

Medicul mai spune că s-a decis ca pacientul să fie tratat de medicii din ATI deoarece ”boala poate determina manifestări imprevizibile”.

”Malaria este cauzată de înțepătura țânțarului Anofel (femela) fiind endemică, în general, în zona subsahariană dar au fost întâlnite cazuri sporadince, rare, chiar și în Delta Dunării.

Ca și măsură de prevenție, nu există vaccin împotriva malariei.

Ca sfat, pentru cei care călătoresc în zone endemice, există profilaxie cu medicamente antimalarice, trebuie folosite plasele de țânțari și produsele farmaceutice (soluții și unguente) care protejează împotriva înțepăturii de țânțari”, a explicat dr. Florin Roșu.

Cine este pacientul cu malarie de la Iași

Este vorba despre un bărbat de 41 de ani care a călătorit anterior în străinătate, iar până săptămâna trecută a prezentat simptome de răceală. Starea bărbatului s-a agravat și a ajuns la spitalul din Pașcani unde medicii au confirmat diagnosticul de malarie, fiind ulterior transferat la Iași.

”Revenit din Camerun la sfârșitul lunii iulie, bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii și s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Pașcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

În cursul zilei de ieri, 18 august, bărbatul a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38 cu 8 grade Celsius și mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut și peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie iar rezultatul a fost pozitiv”, a explicat vineri, 19 august, managerul Spitalului Sf.Parascheva.

Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului Anofel, în principal între amurg și zori, potrivit wikipedia. Femela țânțarului Anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături.

În principal, malaria se manifestă prin febră apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#malarie, #pacient iasi, #primul roman malarie, #spitalul sf parascheva , #stiri sociale
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Omul a ignorat tratamentul anti malaria cu 3 luni inaintea voiajulu