Povestea unui malpraxis dovedit, la două spitale din Transilvania. Daune morale de 90.000 de euro după decesul tragic al unei femei de 45 de ani

Autor: N.G.
Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 03:05
10580 citiri
Povestea unui malpraxis dovedit, la două spitale din Transilvania. Daune morale de 90.000 de euro după decesul tragic al unei femei de 45 de ani
Maria Burlacu a decedat în urma unei culpe medicale FOTO arhiva familiei

Familia unei femei care a murit în 2014, ca urmare a unor culpe medicale în spitale din Alba Iulia şi Cluj-Napoca, a obținut în justiție daune morale în valoare de 90.000 de euro.

Tribunalul Alba a publicat motivarea hotărârii, care a fost atacată de părți, dosarul ajungând în ultima fază, la Curtea de Apel Alba Iulia. Maria Burlacu a decedat în 13 martie 2014 la vârsta de doar 45 de ani, fiind operată la mandibulă, deşi suferise și un infarct. Familia acesteia, soțul și cei doi copii, a cerut în justiție daune în valoare de 1,5 milioane de euro.

Pârâţi în dosar sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi medicul Mariana Adămuţiu, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi medicul Ioana Elica Recean. Dacă Judecătoria Alba Iulia a respins acțiunea, în apel, Tribunalul Alba a admis parțial cererea formulată de soțul și cei doi copii rămași fără mamă.

„Atâta timp cât prin ultimul raport de expertiză medico legală întocmit în cauză, s-a stabilit că diagnosticarea mai rapidă a infarctului şi aplicarea tratamentului cardiologic corespunzător ar fi oferit şanse suplimentare de supravieţuire, iar medicii nu au făcut dovada unei cauze exoneratoare de răspundere din cele prevăzute la Codul Civil, se impune atragerea răspunderii acestora.

Este evident faptul că decesul pacientei M.B. nu a fost determinat de acţiunile celor doi medici, în împrejurările cauzei fiind vorba în special despre inacţiunile celor doi medici. Adică despre ceea ce aceştia ar fi trebuit şi ar fi putut să facă, având la dispoziţie şi aparatura medicală necesară şi posibilitatea de a trimite pacienta la medici de specialitatea cardiologie pentru a depista la timp situaţia pacientei, dar nu au făcut”, se precizează în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

Fapte ilicite dovedite

Instanța mai susține că faptele ilicite ale fiecăruia dintre cei doi medici şi culpa lor în producerea prejudiciului, respectiv decesul pacientei au „fost dovedite”.

„Cei doi medici au acordat îngrijire medicală pacientei la momente diferite, fără a lua în considerare în mod complet starea pacientei şi fără a dispune toate măsurile de pe care le puteau lua. Instanţa de apel apreciază că sunt concurente culpele celor doi medici, nu se exclud una pe cealaltă, dar nici nu se confundă una cu cealaltă”, se mai susține în document.

Tribunalul a apreciat că ”suma de 30.000 de euro este suficientă pentru fiecare dintre reclamanţi pentru a compensa în mod simbolic prejudiciul moral produs fiecăruia dintre aceştia ca urmare a decesului soţiei, respectiv mamei lor”.

În total este vorba despre suma de 90.000 de euro, respectiv câte 45.000 de euro pentru fiecare medic și unitatea sanitară la care lucra la momentul respectiv. Bani vor fi recuperați, dacă hotărârea rămâne definitivă, de la o firmă de asigurare a cărei „chemare în garanție” a fost acceptată de instanța de judecată la solicitarea reprezentanților celor două spitale.

Decesul tragic al Mariei Burlacu

În 12 martie 2014, Maria Burlacu a simţit o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor. Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital.

La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic.

În noaptea respectivă, femeia a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că Maria Burlacu a murit în urma unui infarct masiv.

Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum apărea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă. De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii.

Bărbat sfâșiat de un urs în Argeș. A ajuns la spital cu multiple traumatisme, dar în viață
Bărbat sfâșiat de un urs în Argeș. A ajuns la spital cu multiple traumatisme, dar în viață
Atacurile urșilor împotriva oamenilor devin din ce în ce mai dese. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş a anunțat că vineri, 19 iulie, un bărbat a fost mușcat de un...
Jurnalistă sancționată pentru o glumă pe seama înălțimii Giorgiei Meloni. Ce despăgubiri trebuie să-i plătească premierului italian
Jurnalistă sancționată pentru o glumă pe seama înălțimii Giorgiei Meloni. Ce despăgubiri trebuie să-i plătească premierului italian
O jurnalistă italiană a pierdut procesul intentat de Giorgia Meloni, care a făcut o plângere penală pentru a fost ținta unor declarații pe seama staturii sale. Magistrații din Milano au...
#malpraxis, #spital, #daune morale, #femeie deces, #culpa medicala , #spital
  1. Caniculă și vijelii în România. Meteorologii au prelungit Codul galben HARTĂ
  2. Încă un sistem Patriot donat de Germania a ajuns în Ucraina. Zelenski: „Vom putea să facem mai multe pe cer” VIDEO
  3. Hunter Biden a renunțat la procesul de defăimare împotriva Fox News după retragerea președintelui din cursa pentru alegeri
  4. Armata israeliană ordonă evacuarea unei părți a orașului Khan Younis. „Este pe cale să opereze în forţă împotriva organizaţiilor teroriste”
  5. Bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress, în misiune la Baza Kogălniceanu: ”Flancul estic al NATO este mai puternic” FOTO
  6. Băiat de 14 ani, mort după ce a fost infectat cu virusul Nipah, transmis de lilieci și porci
  7. Adevăratul motiv pentru care Biden s-a retras din cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă SURSE
  8. Incendiu în nordul Capitalei, în apropierea stației de metrou Aurel Vlaicu. Risc de propagare a flăcărilor
  9. Noi informații despre nominalizarea democrată după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă
  10. Cine este profesoara care i-a premiat din salariul său pe elevii cu note mari la Bacalaureat: ”Totul a pornit dintr-o glumă”