Cazul mamelor surogat din Ucraina care au contract cu familii din România. Ce soluție a găsit Gabriela Firea

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 20:18
3867 citiri
Cazul mamelor surogat din Ucraina care au contract cu familii din România. Ce soluție a găsit Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri seară, că sunt cetăţeni români care au contract cu mame surogat din Ucraina, menţionând că sunt demersuri la nivel diplomatic pentru a intra în posesia nou-născuţilor imediat după naştere, dar a precizat că o condiţie esenţială este ca aceştia să aibă certificat de naştere eliberat de autorităţile ucrainene.

Gabriela Firea a fost întrebată, miercuri, la Isaccea, despre mamele surogat din Ucraina, însărcinate cu copiii unor părinţi români.

“Am fost sesizaţi la Ministerul Familiei, de existenţa acestor situaţii în care cetăţenii români au contracte cu o clinică de la Kiev, unde legislaţia permite, de asemenea, acest transplant de material genetic şi anume apelarea la mame surogat care să poarte sarcinile care nu pot fi susţinute din punct de vedere medical în ţara noastră. Noi nu avem această legislaţie funcţională.

Am primit aceste sesizări, am ţinut legătura permanent cu domnul Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. Suntem în contact direct atât cu părinţii practic din România care aşteaptă ca bebeluşii născuţi chiar în aceste zile să poată să fie aduşi în România, dar ei trebuie să aibă documente eliberate în Ucraina pentru că doar acolo legislaţia permite această situaţie”, a afirmat Firea.

Ea a menţionat că cei de la clinica din Ucraina se ocupă ca naşterea să aibă loc în condiţii bune.

“Mamele care urmează să nască, de asemenea, sunt în grija autorităţilor din Ucraina şi această clinica se ocupă ca naşterea să fie în condiţii de sănătate, în condiţii bune şi să poată pe urmă să îşi îndeplinească angajamentul către cetăţeni români, practic să predea aceşti copii, conform înţelegerilor asumate prin clinica respectivă. Deci, cunoaştem situaţia, o urmărim şi vrem ca cetăţenii români să fie protejaţi şi să încheie cu bine, cu succes această dorinţa lor de a avea copii”, a explicat ministrul Familiei.

Întrebată când vor putea lua copii cetăţenii români, Gabriela Firea a răspuns: “Sunt demersuri care se fac acum şi de către noi şi la nivel diplomatic pentru a putea să preia copiii, dar obligatoriu ei trebuie să aibă certificat de naştere eliberat pe teritoriul Ucrainei”.

Gabriela Firea a făcut, miercuri seara, o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei de la Isaccea.

Citeste si:
NATO va dispune de o nouă forță de 200.000 de oameni gata să „șteargă Rusia de pe Pământ” dacă Putin atacă un stat membru
NATO va dispune de o nouă forță de 200.000 de oameni gata să „șteargă Rusia de pe Pământ” dacă Putin atacă un stat membru
NATO urmează să creeze o nouă forță puternică de 200.000 de oameni gata să „șteargă Rusia de pe pământ” dacă Putin invadează o țară aliată, scrie The Sun. Noua Forță de...
Totul pentru Ucraina. Andy Murray va dona toți banii câștigați la Wimbledon pentru copii ucraineni
Totul pentru Ucraina. Andy Murray va dona toți banii câștigați la Wimbledon pentru copii ucraineni
Dublu câştigător al turneului de la Wimbledon în 2013 şi 2016, Andy Murray a decis să doneze câştigurile din acest an de la grand slam-ul pe iarbă pentru copiii ucraineni, informează...
Comentarii
MacGigi
rank 5
Firea va inlocui toate mamele surogat din Ukraiana.