O vorbă din bătrâni spune că orice învăț are și dezvăț, însă uneori e tare greu să o aplici la obiceiurile alimentare. Ai nevoie de o voință de fier pentru a renunța la acel „ceva dulce” care îți ridică moralul atunci când nu te simți prea bine; ai nevoie de o stăpânire de sine „feroce” pentru a-ți învinge poftele și pentru a uita de plăcerile vinovate culinare. Dar să știi că nu este imposibil! Ai nevoie doar de câteva schimbări pe care trebuie să le faci în stilul de viață înainte de a reuși să renunți la mâncarea nesănătoasă.
„Tratamentul” cu ceva dulce
Psihiatrul Judson Bewer susține că alimentele cu conținut ridicat de zahăr, spre exemplu, stimulează neuronii să producă o substanță care ne dă senzația de plăcere. Astfel se explică faptul că atunci când ai o stare sufletească proastă o „tratezi” cu ceva dulce. Ei bine, acele mici plăceri, acele mici „încurajări” dulci nu sunt decât pași mari spre dependența de zahăr.
Cum ieși din cercul vicios? Convinge-te cât de mult rău îți face câte o gustărică
Poți citi eticheta pentru a vedea cât de mare este aportul de calorii și poți face un calcul pentru a afla cât de greu va trebui să muncești ca să scapi de efectul lor.
Poți nota într-un jurnal toate poftele pe care ți le faci, pentru a conștientiza cât de mult zahăr mănânci, de fapt, data viitoare când îți vei spune, dezamăgită, că iar te-ai îngrășat aparent inexplicabil.
Dependența de zahăr, ca orice dependență, are nevoie de timp pentru a fi combătută.
„Dezintoxicarea” durează aproximativ șase săptămâni și cel mai bun aliat în această luptă vor fi fructele, verdețurile, legumele, fructele uscate. Odată consumate, acestea îți vor da energie și îți va fi mai ușor să uiți de nevoia de dulce.
Colesterolul va scădea, tensiunea se va regla, vei slăbi, te vei odihni mai bine și sistemul tău imunitar va fi mai puternic.
Trebuie să te pregătești temeinic pentru a face față tentațiilor.
Poftele nu sunt decât modalitatea organismului de a-ți cere ceva ce are nevoie, însă și aceste nevoi pot fi „educate”. Notează într-un carnețel acele momente din zi când îți este foame sau în care anxietatea crește. Pregătește o serie de alimente sănătoase pe care să le poți mânca în acele momente. Dacă le vei avea la îndemână va fi mult mai ușor să nu cazi în „păcat”.
Când ne naștem nu știm ce înseamnă dulce sau sărat; ne învățăm cu aceste gusturi pe parcurs. Ideal este să găsim calea de mijloc și să nu facem excese.
Când vrei ceva dulce poți mânca struguri, banane, fructe deshidratate, cu concentrație scăzută de gluten sau sodiu. Tot ce este natural și îți poate potoli pofta de zahăr îți va fi de ajutor.
Nimic nu se poate face în viață dacă nu ai voință, dacă nu îți dorești cu adevărat să reușești. Este valabil și când vine vorba de alimentație. Dacă în fiecare zi îți vei spune că poți mânca „doar puțin” din ceva ce îți face rău, ce te îngrașă, ce conține prea mult zahăr, în fiecare zi acel „doar puțin” va deveni tot mai mult.
Cum îți educi voința pentru a renunța la alimentele nesănătoase? Pas cu pas, înlocuindu-le pe cele nocive cu altele, sănătoase. Obișnuiește-te cu gusturile noi, îmbrățișează-le, învață să le apreciezi. Astfel nu vei avea impresia că ți se interzice ceva, ci vei face schimbarea în mod conștient, înțelegând că este spre binele tău. Odată ce vei înțelege schimbarea pozitivă care are loc în viața ta, vei reuși să renunți complet la mâncarea nesănătoasă.