Cât de periculos e să mănânci înainte de culcare. "Dacă ai economisit 200 de calorii peste zi, o gustare noaptea nu ar fi o problemă"

Sambata, 21 Mai 2022, ora 23:55
6458 citiri
Cât de periculos e să mănânci înainte de culcare. "Dacă ai economisit 200 de calorii peste zi, o gustare noaptea nu ar fi o problemă"
Mâncatul pe timp de noapte nu duce neapărat la o creștere în greutate FOTO: Unsplash.com

Mâncatul pe timp de noapte nu duce neapărat la creșterea în greutate, efectul asupra greutății depinde de distribuția restului caloriilor zilnice.

Dacă ai „economisit” 200/300 de calorii pentru o gustare pe timp de noapte, totul ar putea fi bine. Dar dacă mănânci 200/300 de calorii în plus noapte de noapte, asta ar putea, în timp, să se adauge la o creștere destul de semnificativă în greutate, se arată în publicația TheHealthy.com.

Să mănânci înainte de culcare: da sau nu?

„Ce și cât de mult mănânci este mult mai importat decât atunci când mănânci”, spune Mandy Enright, dietetician.

Până de curând, mulți oameni, inclusiv experții, credeau că gestionarea greutății poate să fie simplă dacă te joci cu caloriile: să le scoți sau să le adaugi.

Însă această teorie nu mai este general valabilă.

Studiile recente arată că hormonii și modul stresant prin care îți desfășori activitățile zilnice își pot pune amprenta asupra greutății tale.

Ce spun cercetările?

Să mănânci înainte de culcare poate să fie în regulă. Totul depinde de ceea ce ai mâncat în timpul zilei, de nevoile tale calorice.

În plus, unele cercetări sugerează că mâncatul pe timp de noapte poate face mai puțin probabil să mănânci micul dejun, iar săritul peste această masă poate duce la o foame excesivă și la exces de mâncare mai târziu în cursul zilei.

Într-o cercetare din Journal of Obesity, aproape 20.000 de femei japoneze care au mâncat cina târziu au avut mai multe șanse să sară peste micul dejun.

Și tocmai aici este problema: „a avea o cină târziu sau o gustare la culcare a fost asociată cu o probabilitate mai mare de a te confrunta cu un exces de greutate sau cu obezitate”, spune Enright.

Evită zahărul la mesele târzii

Consumul de zahăr pe timp de noapte duce la un risc crescut de carii dentare, mai arată cercetările.

Un mic studiu din 2017 în Community Dental Health pe 128 de fete preadolescente care au mâncat gustări care conțineau zahăr înainte de culcare ne indică că ele au avut un un risc crescut de carii dentare.

Așadar, dacă dorești să te bucuri de mai multe calorii în timpul zilei, atunci poate sari peste o gustare pe timp de noapte. Cu toate acestea, dacă vrei să te bucuri de o gustare după ce ai vizionat serialul tău preferat, poți să faci și asta să funcționeze. Poți să ronțăi câțiva morcovi, de exemplu.

Ai grijă ce mănânci seara

Mamele care alăptează pot beneficia și de o gustare înainte de culcare. „Alăptarea necesită energie suplimentară, așa că păstrarea gustărilor la îndemână este un avantaj”, spune Jennifer Fiske, dietetician nutriționist din Dallas, Texas.

„O mică gustare dintr-o proteină (lapte, iaurt, năut) combinată cu un carbohidrat (fructe, pâine integrală, cereale) te poate ajuta să atragi hormonii de somn: serotonina și melatonina", spune Enright.

Creșterea în greutate este influențată mai mult de obiceiurile și stilul de viață al unei persoane decât de momentul mesei.

"Acest lucru înseamnă să consumi mese echilibrate pe tot parcursul zilei, să nu aștepți prea mult pentru a mânca", spune specialistul.

Îți poate afecta somnul mâncatul înainte de culcare?

"Încurajez clienții să separe ultima lor masă de ora de culcare. Măcar o oră să fie distanță între ele, pentru a permite digestia", spune Fiske.

„O dietă săracă în fibre și bogată în zahăr și grăsimi înainte de culcare poate duce la un somn mai rău”, spune Andrews. „Un mic studiu a constatat că acest tip de mâncare a fost asociat cu un somn mai puțin reparator”, adaugă acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#mancare noaptea, #calorii mancare, #greutate, #mese sanatoase, #kilograme in plus , #alimente