Jordan și Emily, un cuplu din Australia pasionat de călătorii, au ales țara noastră drept destinație de vacanță, iar Sighișoara li s-a părut orașul perfect pentru a încerca preparate tradiționale românești.
Cei doi au filmat întreaga experiență culinară și au postat-o pe YouTube. Odată ajunși în Sighișoara, au rămas surprinși de orașul ”minunat și colorat”, astfel că, pe lângă opririle la masă, au mers și la o cramă pentru a testa un lichior făcut după o rețetă veche de 200 de ani.
Prima oprire a fost la un restaurant unde au comandat papanași.
”E minunat. Are doar o tentă de acru, e ca o gogoașă proaspătă, iar gemul e plin de fructe de pădure. Ce mod bun de a începe ziua, nu știu dacă restul mâncării va putea să întreagă acest desert. E o combinație atât de interesantă de arome. E delicios”, spune Emily după ce gustă.
La următorul local australienii comandă mici cu muștar, sarmale și mămăligă.
”Mămăliga arată diferit față de cum îmi imaginam. Mi-o imaginam ca un fel de piure de cartofi. Textura e ciudată și e mai galbenă decât credeam. Sarmalele au carne în interior și sunt atât de fragede și delicioase. Micii sunt gătiți perfect, sunt puțin crocanți la exterior, dar atât de fragezi și suculenți în interior și au o mulțime de arome. Nu poți să greșești cu micii. Totuși, nu mă așteptam ca sarmalele să fie preferatele mele”, spune Emily.
La sfârșitul zilei, Jordan și Emily se duc la o cramă unde vor să încerce un lichior făcut după o rețetă veche de 200 de ani. Mai mult, se spune că doar femeile din familie știu rețeta, care a fost transmisă din generație în generație.
Mai întâi proprietarul îi servește cu rachiu de prune, pere și mere. Mai apoi le servește lichiorul renumit, care este făcut din fructe de pădure.
Deși lui Emily nu îi place decât lichiorul de fructe de pădure în mod special, Jordan pare să le aprecieze pe toate.