Cum să conservi mâncarea cât mai mult timp. Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic

Joi, 24 Februarie 2022, ora 05:19
4916 citiri
Cum să conservi mâncarea cât mai mult timp. Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic
Alimentele poti fi păstrate mai mult timp dacă le gătim FOTO pexels.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă cum să conservăm alimentele cât mai mult timp.

”Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment”, scrie Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

Specialistul avertizează că gătitul și temperatura din frigider nu omoară toți microbii și că ar fi bine să nu recongelăm niciodată un aliment decongelat. Medicul mai precizează că ”majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C” și mâncarea gătită ar trebui pusă rapid la frigider, iar alimentele congelate ar fi bine să fie puse la dezghețat tot în frigider.

”Frigul este cel mai bun agent de conservare când vine vorba de menținerea proprietăților nutriționale, aproape toate alimentele pot fi congelate, de la fructe, legume, ierburi aromatice și pâine, până la carne, pește, brânză și mâncare gătită. E adevărat, nu putem pune la congelator maioneză, cremă de vanilie, pepene roșii sau salată. Însă pentru restul preparatelor frigul previne risipa și asigură siguranța alimentară!”, subliniază Mihaela Bilic.

Alte recomandări ale nutriționistului:

”1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.

2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului.

Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați ca să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu condiția ca odată decongelat să fie consumat imediat.

3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura în altă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume”.

Eveniment Quarterly Report

Nutriționista Mihaela Bilic, sfaturi pentru fotbaliști: "Șaorma e o combinație delicioasă"
Nutriționista Mihaela Bilic, sfaturi pentru fotbaliști: "Șaorma e o combinație delicioasă"
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit despre obiceiul fotbaliștilor de la Rapid de a consuma șaorma după meciuri. Mihaela Bilic a declarat ca nu e absolut nicio problemă dacă jucătorii...
Cât de periculoase pot fi țigările electronice. Avertismentul unui renumit medic
Cât de periculoase pot fi țigările electronice. Avertismentul unui renumit medic
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, dr. Beatrice Mahler, a tras un semnal de alarmă privind folosirea ţigărilor electronice (vapatul) de tot mai mulţi...
#mancare, #alimente, #mihaela Bilic, #nutritionist, #aliment, #sanatate, #siguranta alimentara , #alimente