Sfaturi valoroase din partea medicilor pentru a evita substanțele cancerigene din alimente

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 09:27
6158 citiri
Sfaturi valoroase din partea medicilor pentru a evita substanțele cancerigene din alimente
Medicii recomandă consumul mezelurilor doar ocazional FOTO Pixabay

Un studiu recent a demonstrat cum numeroase alimente pe care le consumăm frecvent sunt cancerigene, cele mai periculoase fiind alimentele procesate. Chiar dacă e aproape imposibil de renunțat la toate, medicii arată că unele decizii simple ne pot păzi de consecințe grave.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a publicat de mai bine de șase decenții un studiu care demonstrează că o serie de alimente pe care le consumăm zilnic conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării, cu efect cancerigen.

Aici se regăsește peștele procesat, carne și mezeluri, lactate, cacao, bere și alte băuturi, cereale procesate, alimente fermentate sau marinate.

„Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, notează

Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat.

Într-o intervenție pentru Digi24, medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat riscurile produselor menționate precum și ce putem face pentru a ne păzi.

Nu mâncați zilnic carne procesată

„European Food Safety Authority (EFSA) a dat aceste noi recomandări și tocmai este subliniat efectul toxic al nitraților care sunt adăugați pentru procesarea cărnii. Acești nitrați, în momentul în care interacționează cu aminele, ei se transformă în nitriți, interacționează cu aminamide și formează aceste nitrozamine-nitrozamide care au efect cancerigen. Vreau să vă prezint un mic studiu, care a fost făcut de 22 experți din 10 țări. Au revizuit 800 de studii și au arătat că de fapt 50 grame de carne procesată, dar consumată zilnic, va crește riscul de cancer colorectal, de exemplu, cu 18%. Alte tipuri de cancere al căror risc crește sunt cancerul pancreatic și cancerul de prostată”, a explicat medicul.

Deși substanțele care conduc la formarea nitrozaminelor pot fi regăsite în foarte multe produse, și nu le putem evita pe toate, produsele ultraprocesate, care au și o listă lungă de ingrediente, prezintă categoric un risc mult mai mare pentru sănătate.

„Ce putem să știm și cum să facem diferența: un aliment ultraprocesat, un mezel, de exemplu, este evident că va avea mult mai multe substanțe nocive, nitriți folosiți ca și conservanți, spre deosebire de o carne pregătită la cuptor, gătită în casă sau într-un restaurant, unde nu vom mai găsi aceste substanțe”, a menționat medicul.

Deși substanțele care conduc la formarea nitrozaminelor pot fi regăsite în foarte multe produse, și nu le putem evita pe toate, produsele ultraprocesate, care au și o listă lungă de ingrediente, prezintă categoric un risc mult mai mare pentru sănătate, notează Adevărul.

„Ce putem să știm și cum să facem diferența: un aliment ultraprocesat, un mezel, de exemplu, este evident că va avea mult mai multe substanțe nocive, nitriți folosiți ca și conservanți, spre deosebire de o carne pregătită la cuptor, gătită în casă sau într-un restaurant, unde nu vom mai găsi aceste substanțe”, mai adaugă medicul.

Mai departe, Anca Hâncu subliniază că sfatul de bază este evitarea pe cât posibil a alimentelor ultraprocesate și recomandă prepararea acasă a mâncării. În ce privesc mezelurile, medicul recomandă consumul lor „doar ocazional”.

„Pentru că este sezonul grătarelor, ar fi de menționat și acele hidrocarburi policiclice care apar în momentul în care sunt gătite alimentele la temperaturi ridicate, în aer liber. Se recomandă mai degrabă gătirea la grătarul electric, unde temperaturile nu ajung chiar atât de sus”, a mai notat medicul.

#mancaruri procesate, #substante cancerigene, #mancare gatita, #sfaturi sanatate , #sanatate