Un american îndrăgostit de manele vrea să înțeleagă de ce sunt controversate: "Traduc totul de la artistul meu favorit, Tzancă Uraganu"

Duminica, 28 Mai 2023, ora 12:20
4475 citiri
Un american îndrăgostit de manele vrea să înțeleagă de ce sunt controversate: "Traduc totul de la artistul meu favorit, Tzancă Uraganu"
Tzancă Uraganu FOTO Instagram

Un american s-a declarat îndrăgostit de manele, genul muzical popular în România, care a apărut în anii '90, caracterizat de ritmuri vesele, adesea cu influențe din muzica arabă și balcanică, asociat cu petrecerile, dansul și distracția.

Într-o postare pe Reddit, americanul a povestit cum a descoperit acest gen muzical și a declarat că ar vrea să înțeleagă controversele pe care le stârnește, amintind că este fanul lui Tzancă Uraganu.

"Am un prieten român la serviciu care ascultă mereu manele și îmi place stilul. Totuși știu că este controversat. Poate cineva să-mi explice contextul din spate? Am auzit că sunt probleme cu el și cu cultura, dar vreau să înțeleg în sfârșit", a scris acesta pe Reddit.

"Este un echivalent al muzicii rap"

Mai mulți dintre utilizatorii platformei au încercat să-i explice controversele din jurul stilului muzical.

Unul dintre cei care au comentat a fost curios să afle dacă americanul înțelege versurile.

"Le înțeleg, de fapt traduc totul de la artistul meu preferat, Tzancă Uraganu."

"Este un echivalent al muzicii rap."

"Acesta este răspunsul. Versuri Trap cu un instrument instrumental diferit. Controversat pentru că majoritatea artiștilor sunt țigani și majoritatea oamenilor sunt puțin rasiști ​​față de ei. Ca și în cazul muzicii trap, este asociată cu oamenii needucați. Posturile de radio nu au nicio problemă în a repeta melodii capcană cu versuri stupide, dar când vine vorba de manele există un stigmat, că promovează ignoranța și analfabetismul. Deci este controversat cu media mainstream, dar pe youtube au cele mai multe vizualizări și atunci când este o petrecere majoritatea oamenilor nu vor avea probleme cu dansul pe manele."

"Este versiunea balcanică a rapului."

"Asocierea culturală este ceea ce deranjează majoritatea pseudo-intelectualilor"

"Ca persoană căreia nu îi place acest gen muzical, văd trei probleme principale asociate cu manelele:

Versurile: Acestea sunt foarte simple și repetitive, adesea cu o gramatică slabă. Mai mult decât atât, transmit valori negative (materialism, promiscuitate, răutate față de ceilalți, aroganță) - în general, comportament antisocial.

Muzica: De asemenea, este repetitivă și simplistă.

Cele două aspecte menționate anterior fac ca manelele să fie dezaprobate; unul dintre motivele pentru care sunt urâte este faptul că mulți oameni care ascultă acest gen muzical nu au nicio considerație față de cei din jur și vor asculta la volum ridicat în mijloacele de transport în comun, în mijlocul nopții, dimineața devreme în weekend etc.

Ceea ce nu este surprinzător, având în vedere mesajele antisociale pe care le promovează.

Astfel, nu ai opțiunea de a nu asculta această muzică, nu poți să o eviți. Vreau să spun, de asemenea, că nu îmi place prea mult nici jazz-ul - dar nimeni nu începe să asculte jazz în miez de noapte sau în orele matinale ale weekendului sau în mijloacele de transport în comun etc."

"Este un gen muzical "importat" din Turcia. A prins teren, în special printre oamenii săraci și mai puțin educați. Este ceea ce este."

"Când șefii mafiei locale dau o petrecere, cu siguranță nu se aude altceva decât manele"

"Principalul motiv pentru care oamenii îl urăsc este asocierea culturală cu romii. Există cântece comerciale, populare sau folclorice al căror versuri sunt la fel de stupide ca genul manele, dar asocierea culturală este ceea ce deranjează majoritatea pseudo-intelectualilor.

Este asemenea situația în care oamenii albi din SUA spun că nu ascultă muzică rap pentru că nu este cultă, dar vor asculta cu plăcere orice muzică pop, rock sau disco care poate fi la fel de violentă, ignorantă și vulgară ca orice muzică rap, problema reală fiind că una este stereotip asociată cu oamenii de culoare, iar celelalte sunt mai mult un tip de muzică "alb".

Un alt motiv este asocierea contextuală cu oameni gălăgioși, obraznici și adesea degenerați. Dacă cineva pune muzică la maxim la ora 3 dimineața în cartier, în 99,99999% din cazuri sunt manele. Dacă oamenii scot cuțite și săbii pentru o luptă la o petrecere, probabil că se aude o melodie de manele în fundal. Când șefii mafiei locale dau o petrecere, cu siguranță nu se aude altceva decât manele. Când un idiot oprește cu o mașină BMW și conduce ca o gorilă cu retard mintal? Probabil ascultă manele. Un grup de idioți care merg cu transportul în comun și dau muzica la maxim pe difuzoarele telefoanelor lor? Mereu manele."

"După cum poți observa, manelele polarizează foarte mult.

Cred că în anii 2000 manelele au fost interzise la televizor și la radio din cauza rasismului. Acesta este momentul în care această polarizare a început. Nu există alt gen muzical în România care să fie nu doar urât, ci și judecat ca fiind inferior.

Multe persoane le urăsc. Aproape și mai multe le iubesc. Există similitudini cu istoria hip-hop-ului din SUA."

"Li se neagă locul lor legitim în cultura românească pe baza rasismului, spre deosebire de Serbia sau Bulgaria, țări care au și ele acest tip de muzică, dar au acceptat-o.

Odată cu ascensiunea YouTube în România, manelele încep să fie acceptate din nou de către generațiile mai tinere, care sunt mai puțin rasiste și mai deschise. Cei mai mari critici ai lor sunt, de fapt, mulți tineri de azi, din motive necunoscute, care pur și simplu cred că sunt mai cultivați (ceea ce în majoritatea cazurilor este total fals)."

"Ar trebui doar să fie acceptate ca orice alt stil muzical"

"Din punctul meu de vedere, ele ar trebui doar să fie acceptate ca orice alt stil muzical. Le poți plăcea sau nu, dar discuția ar trebui să se oprească aici. Orice depășește acest aspect este pur și simplu rasism.

În ceea ce privește versurile manelelor, să spunem doar că subiectul este considerat superficial de mulți. Am văzut oameni menționând aici hip-hop-ul comercial (50 Cent), cu care există anumite asemănări.

Cu toate acestea, nu este bine să generalizăm, deoarece unii artiști de manele știu să apeleze și la alte sentimente umane, precum tristețe, bucurie, dragoste, mândrie etc. Judecând după succesul unor cântece (există cântece și artiști care au pătruns și au devenit parte a culturii românești încă din anii '90), aceștia fac o treabă destul de bună/profesionistă în acest sens.

Privind superficial manelele, da, unii artiști se concentrează pe crearea de agitație culturală, folosind limba română în moduri creative și nu întotdeauna tradiționale - utilizarea amuzantă a gramaticii, vocabular exotic etc.

Muzica în sine face parte dintr-o tradiție mai largă balcanică/orientală, iar variante ale acesteia călătoresc rapid prin spațiul est-european. Poți găsi aceeași melodie folosită de diferiți artiști în cântece diferite."

Eveniment Quarterly Report

Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, fiul a demisionat de la guvern, iar soţia este nervoasă după suspendarea din partid: "Aştept explicaţie statutară şi legală"
Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, fiul a demisionat de la guvern, iar soţia este nervoasă după suspendarea din partid: "Aştept explicaţie statutară şi legală"
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, 23 septembrie, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu - reţinut de DNA pentru o mită de...
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
#manele, #americani, #controverse, #Tzanca Uraganu, #versuri, #traduse , #stiri sociale