Ziare.com

Manfred Weber (PPE): Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. Articolul 7 e insuficient - Interviu

de Magda Gradinaru
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 07:26

   

Manfred Weber (PPE): Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. Articolul 7 e insuficient - Interviu
Uniunea Europeana are nevoie de un mecanism nou si independent politic, cu sanctiuni serioase - taierea fondurilor europene e una dintre ele- atunci cand un guvern national indeparteaza tara de la drumul democratic. Este o propunere pe care Manfred Weber, candidatul popularilor la sefia Comisiei Europene, o face, si dupa ce Guvernul de la Bucuresti a ignorat avertismentele europene atat in ceea ce priveste Legile Justitiei, cat si in campania de denigrare a Laurei Codruta Kovesi.

Manfred Weber a acordat un interviu Ziare.com la Strasbourg, cu o zi inainte de a doua runda de negocieri intre Parlament si Consiliu, pentru conducerea Parchetului European, unde Kovesi ramane cu prima sansa. Cu atat mai paradoxala, spune Weber, e atitudinea guvernului roman.

Ideile principale:

- UE are nevoie de un mecanism independent asupra statului de drept, in interiorul Uniunii Europene. Evaluarea ar trebui sa urmeze trei criterii: lupta impotriva coruptiei, independenta sistemului judiciar si independenta presei. Aceste trei elemente sunt esentiale pentru o societate moderna, deschisa si democratica.

- Putem sa ne gandim la un mecanism care sa opreasca finantarile europene intr-un astfel de caz, dar acestea vor trebui compensate de la bugetele nationale. Deci cei care se bazeaza pe finantari, fermierii de exemplu, isi vor primi banii, nu vor pierde nimic, Guvernul este cel care va fi silit sa gasesca solutiile de compensare.

Asta inseamna ca va trebui sa punem presiune pe guvernele in exercitiu.

Pe de alta parte, trebuie sa spun ca guvernele nu sunt cazute din cer, ci sunt rezultatul unei majoritati politice din tara respectiva.

- Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina.


Manfred Weber, propuneti un nou mecanism prin care statul de drept sa fie protejat in Uniunea Europeana. Va intreb direct, Articolul 7, unde avem deja declansata o procedura pentru Ungaria si Polonia, nu mai este el suficient?

Este un instrument important si trebuie sa-l pastram, sa-l facem cat mai puternic cu putinta. Dar exista impresia ca nu produce rezultatele dorite si nu suficient de repede. De aceea, avem nevoie de un mecanism independent asupra statului de drept, in interiorul Uniunii Europene. Inainte de toate independent de partidele politice, deoarece statul de drept este o problema fundamentala, nu are nimic de a face cu politicile de partid.

Avem nevoie de o evaluare independenta, anual, asupra fiecarei tari membre, nu doar asupra membrilor cei mai noi, ci si asupra celor vechi. Pot sa promit ca, in calitate de presedinte al Comisiei Europene, voi aduce in discutie toate problemele pe care acesti experti ni le vor semnala si le voi pune pe masa Curtii Europene de Justitie.

Detaliati-ne pe scurt cum va functiona acest mecanism. Cum va reusi acest comitet, format din experti independenti, sa deschida un dosar unei anumite tari.

Mai intai va fi o evaluare, bazata pe observatii si pe verificari asupra situatiei din fiecare tara. In opinia mea, aceasta ar trebui sa aiba loc anual, in ceea ce priveste fiecare tara, iar in compunerea echipei de experti ar trebui sa intre fosti judecatori din Curtea Europeana de Justitie sau din Inaltele Curti nationale, experti cu un mare experienta in domeniul juridic.

Evaluarea ar trebui sa urmeze trei criterii: lupta impotriva coruptiei, independenta sistemului judiciar si independenta presei. Aceste trei elemente sunt esentiale pentru o societate moderna, deschisa si democratica.

In calitate de presedinte al Comisiei, voi infiinta - fara a avea nevoie de modificari legislative sau de o legislatie speciala in acest sens - acest comitet de observatori si va promit ca toate problemele pe care acestia le considera importante vor genera automat o procedura de infringement care va fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie.

Curtea Europeana de Justitie este o institutie respectata, dincolo de toate dezbaterile pe care le vedem in tarile noastre. Deciziile sale sunt acceptate si valide in toate tarile membre, nu pot fi puse la indoiala. Cand e vorba de discutii in Comisie sau in Parlamentul European, pot interveni politicile de partid, de aceea, avem nevoie de un mecanism independent.

Asta va fi propunerea mea: un comitet independent de observatori, Comisia va prezenta concluziile lor catre Curtea Europeana de Justitie, iar eu imi pun toata increderea in forta Tratatului de la Lisabona si in deciziile Curtii.

In concluzie, articolul 7 este insuficient pentru ca nu duce la sanctiuni care sa determine cu adevarat un stat membru sa revina pe drumul democratic. In mecanismul pe care il propuneti, sanctiunile inseamna, in general, oprirea finantarilor europene acolo unde au fost identificate probleme. Reprosul, sa il numesc astfel, este ca in felul acesta sunt pedepsiti cetatenii, adica beneficiarii, nu guvernele care au incalcat regulile statului de drept. Cum se va evita asta?

Putem sa ne gandim la un mecanism care sa opreasca finantarile europene intr-un astfel de caz, dar acestea vor trebui compensate de la bugetele nationale. Deci cei care se bazeaza pe finantari, fermierii de exemplu, isi vor primi banii, nu vor pierde nimic, Guvernul este cel care va fi silit sa gaseasca solutiile de compensare.

Asta inseamna ca va trebui sa punem presiune pe guvernele in exercitiu. Obiectivul meu este sa evit sa sufere oamenii care sunt beneficiarii finali ai banilor.

Pe de alta parte, trebuie sa spun ca guvernele nu sunt cazute din cer, ci sunt rezultatul unei majoritati politice din tara respectiva. Cetatenii din acolo trebuie sa constientizeze ca se intampla ceva in neregula, ca lucrurile evolueaza in sens negativ, bineinteles fara a suferi direct de pe urma taierilor de fonduri europene.

Recent, si ministrul german de Externe a mentionat taierea fondurilor europene pentru statele cu probleme legate de statul de drept. Cat de avansate sunt, de fapt, discutiile politice pe aceasta tema?

Exista o discutie foarte ampla in acest moment, iar eu ma bucur ca propunerile mele au ecou in spatiul public.

Si Parlamentul European a redactat o rezolutie pe aceasta tema, deoarece toata lumea vede lipsa de angajament pe care o au simplele declaratii si luarile de pozitie si se simte nevoia unor metode mai eficiente de actiune.

Subliniez din nou ca, desi ma bucur de sustinerea de care aminteam, pentru mine este important ca mecanismul sa fie unul independent. Socialistii au propus ca tarile sa se evalueze intre ele, dar eu nu cred ca un asemenea mecanism va putea functiona. Este nevoie sa fie implicati judecatori independenti, cu experienta si cu determinarea de a face o astfel de munca.

Romania este unul dintre statele care v-au determinat sa faceti aceasta propunere, alaturi de Ungaria si Polonia. In cazul ultimelor doua, am vazut ca procedura de declansare a Art. 7 a fost activata. Nu si in cazul Romaniei. De ce? Sta Romania mai bine, pare a fi recuperabila?

In acest moment, exista discutii in desfasurare intre Uniunea Europeana si Romania. In cazul Poloniei si Ungariei, au avut deja loc discutii, dar care nu au dus la niciun rezultat. Polonia chiar a refuzat sa participe la astfel de discutii.

In aceste situatii, cand nu exista vointa de a se ajunge la un compromis, nu mai poate fi evitat Articolul 7.

Asta a fost si pozitia mea si cand Parlamentul a activat Articolul 7 in cazul Ungariei, tot din cauza refuzului acestei tari de a ajunge la un acord.

Daca Romania ar fi din nou in situatia de a solicita aderarea la UE, credeti ca ar mai fi acceptata?

Este o intrebare grea. Avem acum multe mijloace de a obliga o tara sa urmeze criterii stricte privind statul de drept, daca vrea sa adere la UE. Dar nu avem la fel de multe mijloace sa determinam o tara membru sa pastreze statul de drept.

Tocmai de aceea avem nevoie de acest nou mecanism pe care il propun. Pentru toata Europa, fara nicio diferenta intre Nord, Sud, Est sau Vest, intre tarile bogate si cele mai sarace, aceasta este o chestiune fundamentala: oamenii isi doresc sa traiasca in state moderne, in care sa se respecte regulile.

Totusi, nu putem vorbi despre o diferenta substantiala intre Est si Vest, de vreme ce, iata, cele trei state care pun probleme UE provin din fostul spatiu comunist? Chiar daca, de regula, se evita aceasta precizare. Este acest clivaj Est-Vest o explicatie falsa, facila?

Nu este o explicatie valida. Luati cazul Maltei, unde am avut un jurnalist asasinat. Ancheta nu merge deloc bine, iar cei de la Reuters au scris despre conexiunile la nivel inalt cu Mafia. Apoi, exista coruptie si in tarile membre vechi, exista foarte multe semne de intrebare si acolo. In multe tari functionarea sistemului judiciar are tot felul de probleme.

Ar trebui sa ne oprim sa ne acuzam unii pe altii in Europa. Nu este vorba de Est versus Vest, este vorba de o problema fundamentala: peste tot oamenii vor ca statul in care traiesc sa fie unul modern si corect.

Si apoi nu putem sa mergem in fata celorlalte tari din afara Europei, in Africa sau China, si sa vorbim despre felul nostru de a trai si despre valorile noastre, fara a putea sa garantam ca le implementam pe deplin, intr-un mod corect, in toata Europa.

Ati fost recent la Bucuresti, la un summit al PPE. Cum evaluati Romania, la trei luni de la rezolutia privind statul de drept? Au reusit autoritatile sa rezolve problemele semnalate in rezolutie sau din contra?

Sunt multe intrebari care sunt acum pe masa si sunt multe evolutii noi. I-am indemnat pe colegii socialisti si liberali sa se implice mai mult in aceasta problema. E timpul ca familiile politice europene sa actioneze, sa-si arate determinarea de a apara valorile comune.

Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina. Eu cred ca este o onoare pentru Romania sa aiba pe cineva care sa atraga sustinerea larga a politicienilor europeni. M-as fi asteptat ca Guvernul sa o sustina.

Cum evaluati sansele doamnei Kovesi? Miercuri va avea loc a doua runda de negocieri intre Parlament si Comisie.

Pozitia Parlamentului este clara: o sustinem, majoritatea in favoarea ei a fost evidenta, iar acum asteptam rezultatul negocierilor. Si ceilalti candidati erau foarte calificati, ceea ce face cu atat mai surprinzatoare retinerea guvernului roman in a o sustine.

Un argument adus de critici este ca nici Germania nu si-a sustinut candidatul. Parlamentarii germani din LIBE au votat pentru Kovesi.

Cu atat mai mult, romanii ar trebui sa se bucure si sa inteleaga cat de mare a fost sprijinul pentru candidatura lui Kovesi, daca si germanii au votat pentru ea. A fost dovada ca a avut o prezentare foarte buna, foarte convingatoare si a lasat impresia ca e o oportunitate foarte buna ca primul procuror european sa vina din Romania.

Eu nu gandesc in primul rand in termeni de apartenenta nationala, ci ma orientez dupa calificarile oamenilor si dupa ce au facut in trecut.

PPE a decis nu sa excluda, ci sa suspende partidul lui Viktor Orban, Fidesz. Multi, in primul rand domnul Orban, au prezentat acest rezultat ca unul de compromis, mai curand pentru a raspunde celor care acuzau PPE de lipsa de actiune. Se poate spune ca PPE i-a dat lui Orban o a doua sansa?

Decizia a fost una foarte ferma. Suspendare inseamna ca Fidesz nu mai are drept de vot, nu mai poate propune candidati pentru posturi, nici macar nu mai are voie sa participe la intalnirile din cadrul PPE. La summitul PPE au venit lideri precum Klaus Iohannis si Angela Merkel, dar Viktor Orban nu a fost invitat sa stea la acea masa. Este un semn puternic ca Orban nu mai participa la deciziile PPE, nu mai are dreptul sa se pronunte asupra viitorului acestuia.

Nu exista un alt mod de a pune o presiune mai puternica asupra unui membru.

Si amintiti-va ca in septembrie anul trecut, PPE a votat in favoarea declansarii Articolului 7 in cazul Ungariei, iar fara acest vot nu se putea obtine majoritatea necesara adoptarii deciziei.

Pozitia noastra este clara: nu permitem nimanui, nici macar unui membru al nostru, sa atace statul de drept, iar Fidesz trebuie sa-si schimbe cursul. Vreau sa vad aceeasi pozitie din partea socialistilor cu privire la colegii lor romani. Pana una alta, nu vad pe nimeni actionand in sensul Articolului 7 sau al suspendarii calitatii de membru. Si ei trebuie sa clarifice daca tin la principii sau nu.

Ati avut ocazia sa discutati cu colegii socialisti, aici sau in Bruxelles, despre acest subiect?

Discutam des, dar nu voi comenta discutiile private.

Avem acest dialog chiar inainte de alegeri. Care sunt mizele acestor alegeri si care vulnerabilitatile?

Alegerile din 26 mai sunt un eveniment democratic foarte important pentru Europa. 400 de milioane de europeni sunt chemati sa voteze pentru Parlamentul lor. Oamenii simpli vor decide, nu elitele, nu politicienii, nu diplomatii, birocratii sau mass-media.

Si oamenii trebuie sa se gandeasca la doua lucruri. Mai intai: trebuie sa urmam calea britanicilor, sa cedam in fata populistilor, care vor sa distruga Europa, sa o divizeze? Este lupta pe care o duc nationalistii sau suveranistii, insa eu cred ca este de o mie de ori mai bine sa reformezi Europa decat sa o distrugi. Asta e ceea ce vreau eu sa fac: sa deschid un nou capitol pentru Europa, o noua cale.

Al doilea criteriu ar fi directia in care oamenii vor sa mearga Europa: catre stanga, catre dreapta nationalista sau catre calea de centru, a crestin-democratilor din PPE, a PNL in Romania.

Calea PPE este calea de mijloc, o cale onesta, corecta, si, sper eu, una care va convinge. Noi venim cu o oferta foarte concreta, cu promisiuni concrete. Spre exemplu, legat de Turcia, noi ne dorim sa ramana un partener apropiat al UE, dar nu poate deveni membru. Sau legat de imigratia ilegala din Africa pe care ne dorim sa o oprim prin punerea in aplicare a unui plan Marshall.

Nu in ultimul rand, noi promitem ca vom munci si vom lupta ca in Europa nimeni sa nu mai fie nevoit sa-si paraseasca regiunea in care traieste, din ratiuni pur economice, pentru un job mai bine platit. Vom lupta pentru o Europa in care conditiile de trai sa fie la fel pentru toata lumea, in asta credem si pentru asta vom folosi fondurile regionale.

Acestea sunt si obiectivele pentru care candidez pentru calitatea de presedinte al Comisiei, pentru a lucra pentru oameni.

Se vorbeste la fiecare alegeri, din Europa sau chiar din SUA, despre amestecul Rusiei. Are UE mecanisme sa se protejeze?

Aceasta este una dintre problemele cu care ne-am lovit la multe alegeri, inclusiv in cazul referendumului pentru Brexit. Trebuie in primul rand sa constientizam societatea de acest pericol, deoarece traim intr-o societate moderna, deschisa si ne bazam pe capacitatea oamenilor de a intelege. Ce putem face este sa ii avertizam asupra pericolului generat de fake-news si de dezinformare.

Intr-o societate libera statul nu poate controla totul, insa oamenii trebuie sa fie informati corespunzator despre aceasta problema.

Iar in al doilea rand trebuie sa responsabilizam companiile din social-media sa actioneze, sa opreasca fenomenul conturilor false, noi estimam ca exista 90 de milioane de conturi false create din Rusia, un lucru total inacceptabil. Si asta va fi o problema si pentru afacerea celor precum Facebook, deoarece nu vor mai putea garanta care conturi sunt false si care nu.

Pe termen lung, trebuie sa ne gandim la implementarea unei politici europene de digitalizare, care sa protejeze valori precum dreptul la viata privata sau dreptul de copyright. Nu imi doresc un Internet de tipul Vestului Salbatic, dar nici unul de tip chinezesc, de control al propriilor cetateni. Imi doresc unul de tip european, in care datele personale sa fie protejate.

Sper ca toata lumea intelege ca aceste lucruri sunt posibile doar cand Europa actioneaza unita, pentru ca nici tari precum Franta sau Germania nu pot face toate aceste lucruri singure. Suntem puternici doar cand suntem impreuna.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre PSD Rezolutie Dragnea PPE UE fonduri
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 49251 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Problemele Romaniei sunt doua: mafia psd si drakknea ! Problema cu

drakknea o va rezolva justitia si il va trimite acolo unde ii este locul: la puscarie unde trebuie sa stea infractorii. Problema cu mafia psd trebuie sa o rezolvam noi la vot: sa NU mai VOTAM psd, alde, udmr !

 
 

 
 

 

CC?

Gainat de-al porkarului prostalau pesedist....

Cită ipocrizie ...

Măi cocoșelule, dar guvernul vostru de ce nu a susținut candidatul german?
Doamna Grădinaru, dar de ce nu ați cerut direct expulzarea milioanelor de khmeri roșii din țară, ce atata "articol 7"?
P.S. Dispărem ca națiune, nu avem cum să supraviețuim ...

Prințișor ai uitat “ Jos Dragnea"

In rest nu contează ce ai scris

@printul Rank user: x5 27.03.2019, 08:32

Iti spun una din surse sigure, nemtii se pregatesc pentru Al Patrulea Reich...

Daca ne lasa SUA din mana granita cu Rusia se muta langa Iasi in maxim 6 ani de zile... nu glumesc...

Cat despre specimenul din poza articolului, toate placutele suedeze la un loc...

Asa-asa, copilule!

Cum combati tu cu manie proletara, mai rar bibicule!

Coruptia a fost definita in statul roman ca fiind

o atingere grava la stabilitatea si securitataea tarii. Nu mai este nimic de discuta la acest subiect. Tarile, ca Romania care aduc coruptia la rang de program de guvernare, trebuiesc sanctionate de catre Uniunea Europeana. Nu numai prin declaratii politice, ci prin bani!

PS Mesaj pentru Ziare.com. Cat mai trebuie sa suportam comentarii ca cele ale lui "copilul","cosurulmoceanu", cat timp mai putem fi tratati drept "loaze", "nazisti", etc.?

@MacGigi! nu te obliga nimeni,sa citesti comentari

ile,care nu-ti plac ! la fel nici eu nu pot fi impiedicat,sa reactionez,cand vad cum unii apeleaza la straini,ca sa le pedepseasca parintii,ca nu le da lor banii,din pensii..astia sunteti voi,astia care faceti apel,la UE sa penalizeze Romania .

CC copchile? Pai e filiala a GIO-Zdragnea!

Este exact abrevierea cuvantului care o defineste, 2c(at)!
Falsi profesionisti dar adevarate slugi ale gioarselor pesediste!

Stanica,nu am pretentia,ca legile noastre sunt

perfecte,dar asa cum sunt,trebuiesc respectate,mai abitir de cei care lucreaza cu ele !!!!....cum sa lucrezi,cu niste "scule" de care iti este sila ????

bai copchile

postac pesedist... legile noastre nu ERAU perfecte dar trebuiau respectate. Acum nu mai sunt legi, sunt un fel de detergent pentru infractori.

 

 

d'aia-l respect io pe Nea Nicu ! ca ierea numa cum vrea iel !

cand nu era asa,isi lua "jucariile" si pleca !.....cand nu a mai avut incotro,s-a "adapostit",la zidul Targovistei...!

 

Hai dom´le, nu l-ai auzit pe Handroidu??

Are el "sursili lui siguri" ca Germania prepara al IV Reich si ca rusii isi muta granita langa Iasi in 6 ani!
Si trebuie sa-l crezi, fiindcă a impărtășit vestea celuilalt nick al său, prințul-bengos!

 

Airbus 30

Pour les connoisseurs.

 

Aricolul Gradinarului e culmea servilismului!

Dovada inca o data ca va lasati calcati in picioare ca romani pentru interesele voastre de clan! Rusine!

Cine e Weber asta si de cand isi aroga el drepturi in privinta Romaniei?? Cine e Sorosistul asta, la care se inchina COZILE DE TOPOR, de parca UE e a lui Weber pe persoana fizica! Bine le-au facut polonezii si ungurii ca i-au tratat cu dispret!

Dispret maxim, voi nu sunteti romani, Gradinarule! Vedeti voi la VOT!

ba Kuku, culmea servilismului e sa iei apararea

unui infractor ajuns sef de partid, sau unei femei incompetente ajunsa prim-ministru , si care pune Romania pe o harta a rusinii...
in rest, autorul prezinta realitatea pe care orice om normal la cap o vede.
speram ca lucrurile sa fie indreptate de procurorul-sef european, Laura Codruta Kovesi. daca n-o sa fie ea aleasa, nu-i bai mare. UE e satula de voi pana peste cap, si sper ca va proceda ca atare.

Ziare.com

Eu nu pot intelege cum administratorii acestui site permit comentariile unor specii de grobieni agresivi precum copilul ,printul,cosorul lui ...cucruzul,,,etc,etc...Sunt doua variante sa inteleg? Ori sunteti de acord cu ei,si ne obligati sa citim dejectiile lor,ori trebuie sa fiu la fel ca ei si sa ii injur in maidaneza,pentru ca in lipsa de argumente logice observ cu tristete cum ei transforma un dialog intr-o mocirla gretoasa,,,V-as ruga sa gasiti in viitorul apropiat solutii pentru a elimina din paginile d-stra pe acei comentatori care zi de zi murdaresc incalificabil acest site in ideea implementarii propilor opinii!!!!!Alfel ,va promit ca pe Facebook si alte,,,,am sa va fac cea mai mare ANTIRECLAMA!!!!!

 
 

manfred a fost de curand la bucuresti

si a avut un discurs conciliant, cu mici nuante. el este in campanie. si din acest motiv ii putem tolera anumite derapaje. a spus-o clar. nici fidez-ul lui orban nu poate fi exclus din ppe. ci doar suspendat eventual. cat dspre art.7, putine sanse de activare. iar despre suspendarea fondurilor nici vorba. nu s-a intamplat pana acum asa ceva in nici o tara, si nici nu se va face curand. unii viseaza. dar vor ramane visatori. poate scrutinul din mai ii va trezi.

 

Delirezi in tot ce spui mai medgidie si le amesteci:

N-a spus ca Fidesz nu poate fi exclus, ci doar ca deocamdata va fi suspendat!
N-a spus ca fondurile europene pot fi taiate conform reglementarilor actuale, dar a spus ca propune schimbarea acestor reglementari in sensul prevederii posibilitatii taierii acestor fonduri.
Ca tot psdistul, traiesti intr-o realitate paralela!

inteleg stane ca nu stii nici sa citesti

dar sa mai si emiti judecati de valoare. daca taceai filozof ramaneai.

PSD traieste in realitatea lui

PSD traieste in realitatea lui, aia in care toti hotii scapa si nimeni nu pateste nimic.

Sunt gata sa joace soarta tarii la ruleta, sa riste relatia cu UE, sa riste activarea articolului 7 sau pierderea fondurilor europene. Libertatea lor personala si averea stransa din furt sunt mult, mult mai importanta.

Cu atat mai gretos circul facut pe aici de ciracii PSD/ALDE. Ei refuza sa vada ca schimbarile din justitie distrug si minima urma de dreptate sociala: or sa fie scosi din puscarii sau o sa fie prachic inchise prin ordonanta de urgenta dosare pentru sute si sute de condamnati penali cu acuzatii de coruptie mare: Dragnea, Udrea, Valcov, Mazare si asa mai departe. Ce face UE acum ne ajuta enorm, daca o sa faca ceva, pentru a bloca aceasta mafie. Evident ca mesajul de la partid e tot ala: colonie, corporatii, nazistii, vor sa ne ia portul Constanta, noi suntem romani, sa nu ne spuna nimeni ce sa facem la noi in tara.

Guristii astia au de fapt dreptate: pana la urma UE nu ne poate salva, daca noi ca natie alegem iar si iar si iar partide ca PSD/ALDE sa ne conduca, in frunte cu ticalosi corupti si incompetenti, precum Dragnea, Dancila, Valcov, Iordache sau Tudorel.

Depinde de noi.

a ajuns un asistat social ca tine sa tolereze ce spune weber ?

trezeste-te ba,visezi,iar v-au dat borhot in loc de vodca
tovarasii din kisselef :)

cei ca tine nu conteaza,pur si simplu dispar,atit.

jos ciuma rosie

Mari probleme....mult mai mari ca cele care le observam.
Iar popoarele care nu mai au "sange-n instalatie" vor plati in fata istoriei......
Sa speram insa ca Infractorul sef al PSD va fi spulberat de popor impreuna cu grupul de tradatori!

 

Webber a acordat un interviu de la Strasbourg, nu cred ca-si

..permitea asemenea afirmatii la Bucuresti! Ii pui masa in cap oricat ai fi de ficus!

Asta ar trebui scos din orice discutie a Bucurestiului! E un extremist periculos, un nazist cu care Romania nu trebuie sa colaboreze!

Iar cozile de topor care se gudura pe langa el scoase din mass-media romaneasca!

Ziare.com

Observati cum acest Copilul ma invita sa il string,,,de ceea ce nu are...inca o data va rog sa il eliminati din aceste pagini,altfel imi rezerv dreptul de a actiona in consecinta! P.S.Copilule..dupa ce am sa iti cotrobaiesc prin id-urile tale am sa vad daca ai ceva de care sa te string,,,

 

umbli,cu amenintari ma ? vrei,sa-ti dau si adresa cu numarul,

de la poarta ????....pe ce lume,nu mai traiesti ? Hai love-you !

E varză ...

.. trebuia să-i recomanzi să se strangă singur, văd ca e mare pasiunea ..
😃😃😃

@1305:"P.S.Copilule..dupa ce am sa iti cotrobaiesc

prin id-urile tale"

Ipocritzii ma scot din sarite.
Jula'nDos, Prailezul, Hastalavista, salamusasesc, Muici etc. etc, astia sunt maestri ai condeiului, ilustri literatzi, la astia tu te inchini da noi suntem grobieni zici tu, o luaza maronie.

Pana una alta te sfatuiesc sa cotrobai un pic prin codu penal si sa te interesezi cam ce pateste o luaza care se apuca sa dea iama prin IDurile altora.
Phuskarie stiu ca e sigur-sigur da nu stiu exact catzi ani.
Ma indoiesc ca vrei sa ajungi "un penal".

tara in care copiii nu-si respecta parintii si

cetatenii nu-si respecta legile,e sortita pieirii !

 

Mamaaaa, ce adanc le zici tu copchile, direct...

...din intelepciunea geto-dacica!
Doar ca aici nu-i vorba de "respectarea legilor", ci de schimbarea continua a legilor pana corespund 100% scopurilor infractorilor!

 

Iar TU boStane le zici din intelepciunea ta

Iberico-capsunara!!!
Dar hai ca iti spun un secret,le zici rau de tot!!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor