Manifestații violente în capitala Kazahstanului, după inaugurarea noului mandat al președintelui Tokayev VIDEO

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 20:33
6716 citiri
Manifestații violente în capitala Kazahstanului, după inaugurarea noului mandat al președintelui Tokayev VIDEO
Manifestații la palatul Independenței din Astana FOTO Telegram

Sâmbătă, 26 noiembrie, a avut loc în Kazahstan ceremonia de inaugurare a noului mandat al președintelu Kassym-Jomart Tokayev, după alegerile anticipate de săptămâna trecută.

Evenimentul a avut loc la Palatul Independenței din Astana, în urma căruia șeful statului a preluat noul mandat de șapte ani.

Înaintea alegerilor, constituția Kazahstanului a fost modificată, și acum aceeași persoană nu are dreptul de a ocupa de două ori funcția prezidențială.

În același timp, mandatul actual al lui Tokayev a fost resetat la zero, raportat la noua prevedere constituțională.

În discursul său de la inaugurare, Tokayev a promis că va transforma Kazahstanul „într-o țară dezvoltată, cu instituții cu adevărat democratice”. Președintele a declarat că republica își va continua politica externă multi-vectorială, dezvoltând relațiile cu toate statele.

După ce Tokayev a preluat mandatul, pe rețelele de socializare au început să apară videoclipuri cu proteste de la Astana împotriva regimului său.

Filmările arată grupuri numeroase și active de persoane care sunt controlate sever de forțele de ordine.

Comunicațiile mobile și internetul sunt blocate în capitala Kazahstanului.

La începutul acestei săptămâni, în Kazahstan, angajații Kazphosphate s-au revoltat împotriva unui manager rus care și-a permis să insulte muncitorii. La locul incidentului au fost trimise forțe speciale.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, un val de proteste a cuprins Kazahstanul după o creștere bruscă a prețului gazelor lichefiate. Manifestațiile au fost suprimate de autorități cu sprijinul „contingentului de menținere a păcii” al CSTO.

Citește și:
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...