La solicitarea Guvernului, proiectul de lege care vizează achiziţia a 32 de avioane F-35 a intrat în procedură de urgenţă, la vot, în Camera Deputaţilor.
UPDATE 17:15 Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35 a fost adoptat, marţi, 12 noiembrie, cu 195 de voturi pentru, 4 voturi contra, o abţinere, unul nu votează, în procedură de urgenţă, la solicitarea Guvernului. Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.
Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit marţi după-amiază pentru a adoptat proiectul de lege al Guvernului. S-au înregistrat 195 de voturi pentru, 4 voturi contra, o abţinere şi un deputat nu şi-a exprimat votul.
Comisia de apărare a analizat proiectul de lege în procedură de urgenţă şi a elaborat un raport de admitere. Consiliul Legislativ şi CSAT au avizat favorabil proiectul de lege.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Proiectul de lege pentru dezvoltarea capabilității operaționale de apărare aeriană, conform Concepției de implementare a acestei capabilități cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, faza I, precum și unele măsuri referitoare la derularea contractelor Guvern la Guvern specifice Programului Foreign Military Sales, a fost aprobat de Executiv și a fost trimis Parlamentului săptămâna trecută, relatează stirileprotv.ro.
Executivul a cerut declanșarea unei proceduri de urgență pentru acest proiect extrem de important.
Săptămâna trecută, Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege care permite Executivului să acorde Guvernului Statelor Unite contractele de tip 'Letter of Offer and Acceptance' pentru achiziția a 32 de avioane F-35, inclusiv motoare, muniții și suport logistic, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului.
„De asemenea, se propune încheierea de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a unor acorduri de înţelegere cu producătorul avionului F-35 pentru realizarea proiectelor de cooperare industrială”, a mai spus Mihai Constantin.