MApN a retras proiectul prin care propunea o nouă categorie de pensionari speciali: ”Ca urmare a observațiilor primite”

Luni, 20 Martie 2023, ora 19:26
2651 citiri
MApN a retras proiectul prin care propunea o nouă categorie de pensionari speciali: ”Ca urmare a observațiilor primite”
Soldații gradați rezerviști voluntari care au depus jurământul militar FOTO Facebook / MApN

Ministerul Apărării Naţionale a anunțat luni, 20 martie, că a decis retragerea proiectului legislativ de modificare a Legii nr. 263/2010, care viza crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională în condiţii de muncă deosebite şi speciale

MApN a precizat că a luat această decizie ”ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment”.

”Proiectul de act normativ în discuţie, iniţiat şi elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a avut ca scop crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din propriile instituţii în condiţii de muncă deosebite şi speciale, similar prevederilor aplicabile personalului militar şi poliţiştilor”, se arată în informare.

Procedura de transparenţă decizională pentru acest proiect de act normativ a început în data de 17 martie, a mai transmis instituția.

Ce pevedea proiectul

Ministerul Apărării Naţionale pusese în consultare publică un proiect de act normativ iniţiat şi elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în scopul creării cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din propriile instituţii în condiţii de muncă deosebite şi speciale.

Propunerea legislativă viza crearea dreptului personalului civil care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, conform prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv poliţiştilor.

”În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională îşi desfăşoară activitatea în unităţi militare, în aceleaşi locuri de muncă şi împreună cu personalul militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Spre exemplificare, potrivit prevederilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, personalul Ministerului Apărării Naţionale este format din personal militar şi personal civil”, preciza MApN.

Totodată, arăta sursa citată, personalul civil din unităţile militare este încadrat în funcţii contractuale sau în funcţii publice şi exercită aproape toate profesiile şi meseriile existente la nivel naţional.

”Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepţia subunităţilor luptătoare, entităţi organizatorice în care sunt prevăzute atât funcţii militare, cât şi funcţii civile, în cadrul cărora activităţile se desfăşoară în echipe mixte, formate din personal militar şi personal civil”, explica MApN.

Conform ministerului, adoptarea acestei iniţiative legislative va contribui direct la creşterea performanţei profesionale a personalului civil care desfăşoară activităţi împreună şi în aceleaşi condiţii cu personalul militar şi poliţiştii, printr-o motivare corespunzătoare cerinţelor impuse de locul de muncă şi activităţile desfăşurate în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi la creşterea eficienţei organizaţionale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun.

Aceste rezultate preconizate au ca efecte directe şi benefice asigurarea bunei funcţionalităţi şi operativităţii instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi îndeplinirea în condiţii de performanţă a misiunilor şi obiectivelor lor, se menţionează în comunicatul citat.

#MApN, #proiect retras, #personal civil, #conditii deosebite munca , #mapn
Comentarii