Caz unic la o cursă de maraton: o atletă a ”alergat” cu mașina! Ce decizie au luat organizatorii

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 23:22
2697 citiri
Caz unic la o cursă de maraton: o atletă a ”alergat” cu mașina! Ce decizie au luat organizatorii
Joasia Zakrzewski

Un sportivă scoţiană de top a fost descalificată de la o cursă de utramaraton pentru că a folosit o maşină pe o parte a traseului, relatează BBC.

Joasia Zakrzewski a terminat pe locul al treilea în cursa de 50 de mileUltras Manchester - Liverpool din 2023 - dar ar fi mers cu maşina pe distanţa de 2,5 mile.

Sportiva de 47 de ani a fost urmărită pe datele cartografice GPX, acoperind o milă de cursă în doar un minut şi 40 de secunde.

Zakrzewski a anunţat, prin intermediul unui prieten, că s-a simţit rău şi că regretă orice incovenient provocat.

Federaţia Britanică de Atletism (UK Athletics) a fost sesizată în acest caz.

Wayne Drinkwater, directorul cursei GB Ultras, a declarat că după ultramaraton a primit informaţii că un alergător a câştigat un „avantaj nesportiv pe parcursul unei porţiuni a evenimentului”.

„Problema a fost investigată şi, după ce am analizat datele din sistemul nostru de urmărire a curselor, datele GPX, declaraţiile furnizate de la echipa noastră de eveniment, de la alţi concurenţi şi de la participantă însăşi, putem confirma că un alergător a fost acum descalificat după ce a beneficat de transportul vehiculelor pe o parte a traseului”, a spus Drinkwater, care a precizat că un raport de descalificare a fost înaintat Asociaţiei Trail Running, care oferă licenţa pentru eveniment şi este membru asociat al UK Athletics.

Locul al treilea în cursa, care a avut loc pe 7 aprilie, a fost acum acordat lui Mel Sykes.

Preşedintele Scottish Athletics, David Ovens, a declarat: „Este foarte dezamăgitor să aud asta, având în vedere că Joasia a avut o perioadă atât de reuşită în ultimii ani. Sper că poate lăsa asta în urmă şi că există o explicaţie nevinovată şi că îşi poate relua cariera de succes”.

Adrian Stott, un prieten alergător, care a fost în legătură cu Zakrzewski încă de la eveniment, a spus că aceasta a sosit cu o seară înainte de cursă după ce a călătorit timp de 48 de ore din Australia.

"Cursa nu a mers conform planului. Ea a spus că se simţea rău şi obosită în cursă şi că vrea să renunţe. Ea a cooperat pe deplin cu investigaţiile organizatorilor cursei, oferindu-le o relatare completă a ceea ce s-a întâmplat. Îi pare cu adevărat rău pentru orice inconvenient cauzat. Joasia a fost un mare ambasador al sportului britanic şi a inspirat atât de multe femei să alerge şi să-şi atingă obiectivele”, a mai spus el.

În februarie, la Taipei Ultramarathon din Taiwan, Zakrzewski a câştigat cursa de 48 de ore - stabilind un record mondial pe 255 mile (411,5 km).

Concurând pentru Marea Britanie la Campionatele Mondiale de 100 km, ea a câştigat argintul în 2011 şi bronzul în 2014 şi 2015.

Ea a reprezentat, de asemenea, Team Scotland la maratonul de la Glasgow, la Jocurile Commonwealth din 2014.

În 2020, la vârsta de 44 de ani, a câştigat un eveniment de 24 de ore în Australia, pe o distanţă de 236,561 km.

Cine e botoșăneanul care s-a clasat pe locul 20 în maratonul de la Boston, fără ajutorul Federației
Cine e botoșăneanul care s-a clasat pe locul 20 în maratonul de la Boston, fără ajutorul Federației
Sportivul Alexandru Corneschi a ocupat săptămâna trecută un remarcabil loc 20 la celebrul maraton de la Boston. Corneschi a declarat, pentru News.ro, că este dificil să ajungă la astfel...
Noi probleme grave descoperite la mașinile electrice. Mii de autoturisme, chemate urgent în service
Noi probleme grave descoperite la mașinile electrice. Mii de autoturisme, chemate urgent în service
Mașinile electrice ale lui Elon Musk se confruntă cu noi probleme. 3.878 de vehicule Cybertruck au fost rechemate în service, pentru a repara pedala de accelerație. Potrivit oficialilor...
#maraton, #masina, #atleta , #stiri din sport