Trecutul revoluționar al lui Marcel Ciolacu a rămas „în coadă de pește”. Ce s-a ales de certificatul de luptător cu rol determinant al actualului lider PSD

Vineri, 24 Martie 2023, ora 03:00
9829 citiri
Trecutul revoluționar al lui Marcel Ciolacu a rămas „în coadă de pește”. Ce s-a ales de certificatul de luptător cu rol determinant al actualului lider PSD
Marcel Ciolacu pescar amator și luptător cu rol determinant la Revoluția din 1989. FOTO: Facebook / Marcel Ciolacu

Calitatea lui Marcel Ciolacu de „luptător cu rol determinant” la Revoluția din Decembrie 1989 a rămas în „coadă de pește”, după ce Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul penal legat de modul în care liderul PSD a obținut titlul în 2019, alături de alte 11 persoane. Procurorii DNA au reținut în Ordonanța de clasare că președintele Klaus Iohannis nu a semnat pentru titlul lui Ciolacu astfel că, din punct de vedere juridic, procedura nu s-a finalizat.

Marcel Ciolacu are titlul de revoluționar „remarcat prin fapte deosebite” care vine la pachet cu o serie de beneficii (cum ar fi gratuități la transportul public), dar pe vechea lege, mai exact art.3 alin.1 lit.b) pct.4 din Legea 341/2004. Pentru calitatea de „luptător cu rol determinant” a lui Ciolacu președintele României nu a semnat decretul, dar nici SSRML nu i-a retras titlul acordat în 2019 pe noua lege.

Potrivit Deciziei 313/15.04.2019 a Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist (SSRML), lui Marcel Ciolacu i s-a atribuit, la cererea formulată personal, titlul de Luptător cu Rol Determinant, care presupune un venit lunar de 2.000 de lei.

Împotriva acestei decizii a comisiei SSRML a depus plângere penală revoluționarul Marian Moroșanu zis „Ceaușescu”, plângere penală soluționată de procurorii DNA pe data de 20.03.2023:

  • „Se constată că prin nefinalizarea procedurii de acordare a titlului de Luptător cu Rol Determinant lui Ciolacu Ion Marcel nu s-a produs niciun rezultat care să producă consecințe juridice. După cum s-a arătat, după admiterea cererii și emiterea deciziei nr. 313/15.04.2019, propunerea de atribuire la titlului de Luptător cu Rol Determinant nu a fost înaintată nici Comisiei Parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989 în vederea emiterii avizului și nici președintelui României pentru acordarea prin decret a titlului de Luptător cu Rol Determinant.
  • Doar după finalizarea întregii proceduri, ceea ce presupune conferirea de către Președintele României, la propunerea SSRML, a titlului de Luptător cu Rol Determinant și publicarea în Monitorul Oficial al României a decretului (…) o persoană deține titlul de LRD cu consecința producerii de efecte juridice.
  • Prin nefinalizarea procedurii, din punct de vedere juridic, lui Ciolacu Ion Marcel nu i-a fost conferit titlul de LRD, astfel că în mod evident nu se poate vorbi de producerea vreunui rezultat carea ar putea cauza o pagubă sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice.
  • Întrucât nu s-a produs rezultatul cerut de norma de incriminare este de prisos să mai fie analizată conduita membrilor Comisiei care au admis cererea, un asemenea demers fiind în mod evident lipsit de relevanță în condițiile în care o asemenea faptă, prin neproducerea vreunui rezultat cu semnificație penală, nu este prevăzută de legea penală.
  • În consecință, se dispune clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu (…) pentru care a fost începută urmărirea penală in rem, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în ordonanța de clasare a procurorilor DNA.

Diferența dintre „Luptător cu rol determinant” și cel cu „fapte deosebite”

Din actele dosarului rezultă, însă, că Marcel Ciolacu în mod personal a depus cerere pentru a i se atribui calitatea de Luptător cu Rol Determinant.

La 5 ani după OUG nr.95 din 29 decembrie 2014 de modificare a prevederilor Legii nr. 341/2004, lui Marcel Ciolacu i s-a schimbat calitatea de „revoluționar remarcat prin fapte deosebite” în „luptător cu rol determinant”.

Potrivit legii, luptătorul cu rol determinat este acel revoluționar care în decembrie 1989, în perioada 14-22:

  • Și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune
  • A ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care (…) au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului”.

În schimb, luptătorul remarcat prin merite deosebite este cu o treaptă mai jos, fiind cel care în aceeași perioadă, a „mobilizat și a condus grupuri sau mulțimi de oameni, a construit și a menținut barricade, a ocupat obiective de importanță vitală”.

Marcel Ciolacu, revoluționar de Buzău: A ocupat „Palatul Comunal”

Comisia din 2019 a SSRML a verificat dosarul lui Ciolacu din care rezultă că pe actualul lider PSD Revoluția l-a prins la Buzău unde acesta a săvârșit următoarele fapte de eroism:

  • În ziua de 22.12.1989 acesta se afla la serviciu unde a propus colegilor să se ducă în fața Consiliului Județean al PCR unde au fost întâmpinați de Poliție care a încercat, fără succes, să îi întoarcă din drum. Ulterior, acesta a intrat în sediul PCR împreună cu alți cetățeni și s-au organizat în CFSN.
  • Din declarațiile a 3 martori (George Miriță, Sorin Olteanu și Radu Aurelian) rezultă că Marcel Ciolacu a participat la Revoluție în perioada 22-26 decembrie 1989 și s-a „remarcat prin fapte ce au contribuit la schimbarea vechii structuri”.
  • Ultimul martor, Aurelian Radu, afirmă că Marcel Ciolacu a pătruns în Palatul Comunal din Buzău împreună cu un grup de revoluționari, astfel bifându-se că actualul lider al PSD a „ocupat” un obiectiv „de importanță vitală”.

Pe de altă parte, SSRML nu a luat în discuție retragerea titlului de luptător cu rol determinant al lui Marcel Ciolacu, așa cum s-a întâmplat cu Ion Iliescu și alții.

Cine sunt impostorii pe cale să rămână fără certificate de revoluționari

Până acum, printre cei cărora SSPR le-a anulat certificatele de revoluționar – dar instanța va avea ultimul cuvânt – se numără:

  • Ion Iliescu, fost președinte al României: „În acest sens, în unanimitate s-a decis de către membrii Comisiei art. 49 transmiterea către Serviciul Juridic a unui exemplar din prezentul Proces-Verbal, în vederea demarării acțiunii de anulare a certificatului în instanța de contencios administrative, iar ulterior pronunțării de către instanță a hotărârii judecătorești de anulare, transmiterea unei adrese către Serviciul pentru revoluționari în vederea retragerii titlului”, se arată în documentul SSPR. Decizia a fost luată în unanimitate, după ce au fost verificate documentele și s-a constatat că Ion Iliescu nu a întrunit condițiile pentru a acest certificat.
  • Vasile Blaga: „Domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, scrie în documentul SSPR.
  • Silvian Ionescu, fost șef al Serviciului din Direcția I a din Centru de Informații Externe al Securității, a primit titlul de „luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”, doar pentru că a părăsit sediul DIE și s-a plimbat prin București, în Piața Universității.
  • Alexandru Arșinel: „Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită”
  • Cornel Dinu, fost milițian și apoi antrenor: Dinu a declarat că a fost pe străzi alături de revoluționari în București, în seara zilei de 21 decembrie 1989. Dinu a mai susținut că „în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 l-a convins pe domnul Ilie Năstase să plece în străinătate pentru a putea fi cunoscute acțiunile din Timișoara și București, iar ulterior de la aeroport a plecat la Televiziune, unde la orele 14.30 a vorbit mulțimii care se afla în curtea TVR”. Comisia a decretat că afirmațiile lui Dinu nu pot fi probate prin înscrisuri. La dosar există un singur martor care a declarat că l-a întâlnit pe fostul fotbalist la TVR abia pe 24 decembrie, în grupul condus de Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Marcel Ciolacu presedinte PSD, #Revolutia Romana 1989, #revolutionari falsi, #DNA , #justitie