Ciolacu anunță alocări record pentru educație și sănătate: ”Avem cel mai mare buget din istorie”

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 11:58
2811 citiri
Ciolacu anunță alocări record pentru educație și sănătate: ”Avem cel mai mare buget din istorie”
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Hepta

Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat bugete record pentru Educație și Sănătate, procentele din 2023 depășindu-le cu mult pe cele din 2022.

”Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2022. La Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023. Nu vreau să mai întâlnim situații în care spitalele să rămână fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, social democrații au transmis că S-au alocat fonduri pentru renovarea și dotarea școlilor și liceelor din întreaga țară. Programele de reabilitare au inclus renovarea clădirilor școlare pentru a asigura condiții optime de învățare, instalarea de laboratoare moderne de științe, informatică și tehnologii sau dotarea sălilor de clasă cu echipamente IT de ultimă generație.

Referitor la plata salariilor, potrivit fișei de buget pentru 2024, cheltuielile de personal sunt de peste 32 de miliarde de lei, o creștere cu aproximativ 23% față de anul trecut. Această majorare vine ca urmare a celor două creșteri salariale pentru personalul din învățământ. Anul acesta, Guvernul Ciolacu a acordat majorări salariale pentru angajații din învățământ de aproximativ 20%, la care se adaugă majorările din vara anului trecut, ceea ce înseamnă o creștere a veniturilor de aproximativ 50% pentru cadrele didactice, în ultimele 12 luni.

Spre exemplu, un profesor cu studii superioare și cu vechime de 15-20 de ani are, din luna iunie, un salariu de peste 8.200 de lei, la care se adaugă și sporul de suprasolicitare neuropsihică și indemnizația de dirigenție, ajungând la un venit lunar de peste 9.500 lei. Un profesor debutant are, din iunie, un salariu de aproximativ 6.500 de lei, o majorare consistentă față de salariul de 5.400 de lei de la finalul anului trecut.

A crescut de asemenea bugetul pentru burse și programe de suport educațional. Aceste măsuri au avut drept scop reducerea abandonului școlar și promovarea egalității de șanse în educație.

În sectorul sănătății, o parte semnificativă a fondurilor a fost destinată modernizării spitalelor. Proiectele au inclus renovarea și extinderea unităților medicale, achiziționarea de echipamente medicale moderne sau construirea de noi secții și spitale în zone deficitare.

În luna martie, Guvernul Ciolacu a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede majorări salariale pentru angajații din sănătate de până la 40%. "Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar - 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Ultima și cea mai mare majorare a veniturilor angajaților din sănătate a fost în luna iunie, de 25%. Este cea de-a treia majorare după cea din ianuarie, respectiv martie. Astfel, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus, în timp ce un medic rezident va câștiga cu aproximativ 1.700 de lei mai mult. Pentru că sporurile diferă de un la un spital la altul, angajații pot avea venituri mai mari și cu 80%, în funcție de nivelul sporurilor de care beneficiază.

Sănătatea și educația, cele mai mari alocări și în PNRR

Din cele aproape 30 de miliarde de euro alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 3.6 miliarde de euro sunt alocate pentru Educație, iar 2,4 miliarde de euro pentru Sănătate.

Prin PNRR urmează să fie construite 140 de creșe, 75.000 de săli de clasă dotate, dar si peste 1.000 de laboratoare smart. De asemenea, vor fi făcute zeci de mii de noi locuri de cazare în campusuri universitare, iar până în 2026 vor fi înființate 10 centre de învățământ dual.

Investiții importante vor fi făcute și în sănătate. În afară de cele 20 de unități spitalicești, potrivit PNRR până în 2024 vom avea și peste 20 de secții de terapie intensivă pentru nou născuți, inclusiv cu ambulanță pentru transport nou-născuți, 3.000 de cabinete, în special în zona rurală, urmează să fie renovate și dotate, iar 30 de ambulatorii urmează să fie reabilitate, extinse și dotate la standarde UE.

Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat joi, 18 iulie, la declarațiile europarlamentarului PSD Vasile Dîncu despre o remaniere guvernamentală în toamnă. Prim ministrul a menționat o singură...
32 de milioane de lei pentru susținerea sportivilor români de la Jocurile Olimpice
32 de milioane de lei pentru susținerea sportivilor români de la Jocurile Olimpice
Sportivii români se pregătesc de Jocurile Olimpice de la Paris. Aceștia vor avea parte de o susținere importantă din partea statului. România nu a avut un succes prea mare la ultimele...
#marcel ciolacu, #alocari bugetare, #educatie, #sanatate, #PNRR , #stiri politice
  1. Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
  2. Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
  3. Vasile Bănescu, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care privești și ești privit" VIDEO
  4. Adina Vălean, un europarlamentar care merită urmărit. Portretul făcut româncei de o renumita publicație americană
  5. Ce câștiguri a obținut ministrul Alexandru Rafila la bursă. Creșterile acțiunilor la două companii i-au umflat conturile
  6. Sebastian Burduja, pus la punct de către Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Tânăra generație de politicieni trebuie să oprească furtul generației bătrâne"
  7. Eugen Tomac, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Subuman, expresia a ceea ce vrea Rusia să aducă în Europa"
  8. O nouă modă a fost lansată după tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Fanii candidatului au început să facă asta: „Aproape și-a dat viața pentru SUA"
  9. Diana Șoșoacă, dată afară din Parlamentul European. A zbierat și și-a pus botnița: „Ați omorât oameni!" VIDEO
  10. Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"